Četvrtak, 31 Ožujak 2022
PROJEKT ZA KOJI JE VUČIĆ NAJAVLJIVAO DA ĆE BITI GOTOV DO OŽUJKA OVE GODINE ZAPRAVO TEK POČINJE

Vijeće ministara BiH usvojilo dokument kojim se Srbiji omogućava izgradnja aerodroma u Trebinju

JP ilustracija JP ilustracija
Piše:

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je prijedlog osnova za pregovore s vladom Republike Srbije o suradnju pri izgradnji aerodroma u Trebinju, na krajnjem jugu BiH.

"Predloženim osnovama se utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije ovog projekta, uz poštivanje dobre međunarodne prakse i zakonodavstva dviju država", zaključak je sa sjednice Vijeća ministara BiH.

Kako je navedeno, „na ovaj način uspostavlja se osnova za nastup dviju država prema trećim zainteresiranim stranama i dostupnim izvorima za financiranje izgradnje aerodroma koji će omogućiti veći protok ljudi, roba, kapitala, usluga, a samim tim i ekonomski razvoj".

Navodi se i kako će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH tehnički doraditi Prijedlog osnova prije upućivanja Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije dvije godine predložio je da Srbija na lokaciji između Trebinja, Bileće i Gacka u Hercegovini izgradi aerodrom i njime upravlja. Potom je nakon razgovora s rukovodstvom entiteta Republike Srpske u Beogradu, Vučić rekao da Republika Srbija i RS namjeravaju zajedno završiti aerodrom u Trebinju na koji bi „prvi avion trebalo da poleti do marta 2022. godine”. No, to se ipak nije dogodilo.

U izgradnju aerodroma kod Trebinja Republika Srbija trebala bi uložiti oko 50 milijuna eura.

Skupština Dubrovačko – neretsvanke županije nedavno je između ostalog i zbog ovog projekta o kojem je prvi pisao Južni, donijela Deklaraciju o zaštiti baštine i prometnim i ekološkim izazovima Dubrovačko - neretvanske županije, a u kojoj piše da “projekt „Zračne luke Trebinje“, najavljen od strane entiteta Republike Srpske i Republike Srbije na lokaciji udaljenoj samo 8 km zračne crte od izvorišta Omble, predstavlja ugrozu za vodoopskrbu Grada Dubrovnika i znatnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije” te također „ukazuje na kulturološke, sigurnosne i ekološke prijetnje kojima je izložena Dubrovačko-neretvanska županija, koje su izražene u posljednje vrijeme”.