Nedjelja, 03 Listopad 2021
ISPROVOCIRANI KOMENTAR

Rječnikom istraumatiziranog Hrvata, promašila je „ceo fudbal”

Dubravka Šuica za lošu procijepljenost u Hravtskoj krivi zdravstveni sustav iz Jugoslavije Dubravka Šuica za lošu procijepljenost u Hravtskoj krivi zdravstveni sustav iz Jugoslavije Foto: JP
Piše:

Često se pitam o tome, loše je da je samo 50 posto odraslih osoba cijepljeno. Sociološki bi se to moglo objasniti. Riskirat ću i reći da s obzirom na to da smo izašli iz sustava kad su se odluke donosile centralno, naši ljudi ne vole takve centralističke preporuke, a ne žele vjerovati znanosti. Kako objasniti da u zemlji poput Belgije, koja je decentralizirana, fragmentirana, imate oko 80 posto cijepljenih... Zato mislim da u Hrvatskoj postoji otpor koji mi je teško objasniti osim ovim sociološkim, psihološkim problemom. - tako je rekla potpredsjednica Europske komisije za demografiju Dubravka Šuica za N1 televiziju odgovarajući na novinarsko pitanje kako objašnjava nisku razinu procijepljenosti protiv COVID -a u Hrvatskoj.

Ti Jugoslavijom istraumatizirani građani Lijepe naše jedino što su iz bivšeg zdravstvenog sustava objeručke prihvatili, bez traume, jesu mito i korupcija.

Dakle, Dubravka Šuica za lošu procijepljenost krivi bivšu državu i sustav u kojem je u svega nekoliko tjedana cijepljenjem gotovo cijele populacije suzbijena posljednja epidemija velikih boginja u Europi, sustav u kojem je većina građana bila cijepljenja zbog čega smo i danas lišeni mnogih bolesti koje još uvijek pogađaju nerazvijene dijelove svijeta. Povrh svega Dubravka Šuica krivi samu sebe, jer upravo ona bila je i saborska zastupnica i uvijek bliska vrhu HDZ -a, koji, s prekidima u mandatima Ivice Račana i Zorana Milanovića, Hrvatskom od tri desetljeća samostalnosti do danas vlada 22 godine, a sustav nije promijenio. Kao saborska zastupnica i uostalom nekada članica najužeg vodstva HDZ -a mogla je utjecati i založiti za promjenu tog sustava.

Hrvatice i Hrvati silno istraumatizirani zdravstvenim sustavom iz Jugoslavije u kojem nisu morali čekati po nekoliko godina na gotovo pa osnovne pretrage u bolnicama ispada po Šuici, ne žele se cijepiti upravo zbog šokova koje su u takvom sustavu doživljali, a eto ni u znanost valjda zbog Jugoslavije i bivšeg sustava obrazovanja. Ovaj novi sustav obrazovanja, koji su HDZ i SDP s privjescima uspjeli promijeniti, a u kojem se diplome „štancaju” dok fakulteti izgledaju kao ubrzani tečajevi, u kojem se po školama petice dijele šakom i kapom, sigurno je puno bolji.

Ti Jugoslavijom istraumatizirani građani Lijepe naše, od kojih polovica pripada populaciji koja je iz bivše države izašla maloljetna ili se čak nisu ni rodili, ali eto, ima biti da genetski vuku silne zdravstvene šokove koji su im proživljavali roditelji, jedino što su iz bivšeg zdravstvenog sustava objeručke prihvatili, bez traume, jesu mito i korupcija. Možda bi, da se cijepivo daje samo uz plavu kuvertu, Hrvatice i Hrvati bili bolje procijepljeni, jer ako moraš dati kuvertu onda to sigurno nešto vrijedi, kad je mukte, ne treba nikoga „podmazat” i dostupno je svima, a onda sigurno niti ne vrijedi, nešto s tim ne valja.

To je sustav koji su HDZ i SDP, kao jedine dvije stranke koje su vodile državu, s onim privješčićima oko sebe, morale promijeniti, a nisu, jer niti su imali želje, niti volje, niti snage, niti znanja. 

Dubravka Šuica je, kako sama kaže, riskirala izjavom. Rizik se nije baš isplatio, rječnikom istraumatiziranog Hrvata: promašila je „ceo fudbal”.

*„Isprovocirani komentar” rubrika je koja će na Južnom pojavljivati povremeno, kako joj samo ime govori, kada komentar bude isprovociran pojedinim događajem, glupošću političara i sl.