Četvrtak, 21 Listopad 2021
NI CRNO NI BIJELO

Pusti vodu neka teče, netko će je već platiti

Davor Mladošić Davor Mladošić
Piše:

Nakon što je u javnost, kako se to reče, „procurio” prijedlog ministra zdravstva Vilija Beroša o reorganizaciji zdravstvenog sustava, koji je on inače poslao na 24 adrese pa je očekivanje da neće „procuriti” jednako mogućnosti da iz punog vodokotlića neće poteći voda nakon što potegnete konopac, prvi su se s kritikama javili oni koji bi trebali biti posljednji – SDP -ovci.

Beroš predlaže zapravo logičnu stvar, onaj koji plaća, taj će i upravljati. Pri tome je zapravo najvažnije što to znači za nas, potencijalne pacijente, a ne za županije, formalne osnivače.

Ministar Beroš lik je koji je na prvu, na osnovu ničega, osvojio simpatije javnosti jer je, zamislimo samo, bio dostupan novinarima za izjave pa su mu, naviknuti na inače namrgođene i nepristupačne tipove, odmah počeli pjevati epove iako u tom trenutku čovjek nije povukao niti jedan ministarski potez, a čak su zaboravili i da je bio pomoćnik notornom ministru Kujundžiću. Berošu je sve bilo oprošteno unaprijed, a kako je stigla i pandemija koronavirusa zapravo ga svo ovo vrijeme gotovo nitko nije ni pitao o budućnosti zdravstvenog sustava, to je nekako palo u drugi plan pa njegov prvi pravi ministarski, politički potez upravo gledamo.

U međuvremenu je Berošu i pala popularnost, da ne nabrajamo previše, nema tko ga ne kritizira, „antivakseri” i „vakseri”, bolesni koji su ostali zakinuti za usluge i zdravi koji ne mogu pristupiti bolesnima u bolnicama, već se pomalo i zaboravlja ono što je stvarno procurilo, snimka ministra financija Zdravka Marića kojem nije bilo jasno kako su to dovraga narasli troškovi bolnica kad je u njima bilo manje zahvata i manje pacijenata, ali ne zaboravlja se da dugovi bolnica rastu, a onda se još na to sve povremenu nadovežu laži i paralaži sa sjednica Znanstvenog savjeta koji izgleda više poput savjeta cirkuskih klauna itd.

Uglavnom u takvoj situaciji, nimalo lakoj, ministar Vili Beroš odlučio je pustiti probni balon o restrukturiranju zdravstvenog sustava po kojem bi bolnice, kojima se kao osnivače vode županije, doslovno tako – vode, prešle u vlasništvo države koja ih u konačnici i financira.

Inače uloga županija u zdravstvenom sustavu, u ovom slučaju govorimo o bolnicama, zapravo je tragikomična. Županije su „osnivači”, ali država manje više sve financira, dok županijama pripada pravo biranja ravnatelja i upravnih vijeća. Tema bi se mogla proširiti i na županijske zavode za javno zdravstvo i hitnu medicinu, ali zaključak je uvijek jednak – da država ne daje novce ništa od toga ne bi ni postojalo jer nema te županije koja bi mogla zatrpati te rupe bez dna, kao što uostalom, vidimo iz priloženog, ne može ni sama država.

U takvoj situaciji Beroš predlaže zapravo logičnu stvar, onaj koji plaća, taj će i upravljati. Pri tome je zapravo najvažnije što to znači za nas, potencijalne pacijente, a ne za županije, formalne osnivače. Situacija nije crno – bijela, niti jedna centralizacija nije sama po sebi dobra, ali opet tu su npr. prednosti manje cijene javne nabave, a samim tim i više sredstava za rad bolnica...

Neiscrpna je to tema o kojoj će se sigurno još puno govoriti, a nadamo se da će to činiti više stručnjaci koji mogu sagledati sve aspekte, a manje političari poput potpuno pogubljenih SDP -ovaca koji bi, da HDZ danas tvrdi kako smo u 2021. godini okrenuli kalendar i rekli da je već stigla 2022.

Naime, začuđujuće je kako su baš SDP -ovci najglasniji protivnici Beroševe ideje kada je upravo njihov ministar zdravstva Rajko Ostojić još 2012. govorio kako je rješenje za dugovanje bolnica u tome da pređu pod upravu države, kada su upravo pod vladavinom SDP -a upravljačka prava u bolnicama zbog sanacije i prelazila na državu (tada nisu govorili o pljački županijskog vlasništva) pa su kasnije vraćena županijama - s novonastalim dugovima. Ili je kratko pamćenje u SDP -ovaca ili su si stvarno umislili da kad oni, tako „sposobni”, nisu uspjeli u reorganizaciji sustava zdravstva, nitko drugi ni neće pa pusti vodu neka teče, netko će je već platiti.