Subota, 13 Travanj 2024
IZBORNI RAZGOVOR S NAČELNICOM VELE LUKE I KANDIDATKINJOM NA KOALICIJSKOJ LISTI SDP-A KATARINOM GUGIĆ

KATARINA GUGIĆ: HRVATSKA JE PO MNOGOČEMU MUŠKO DRUŠTVO, ŽELIMO STVARNU JEDNAKOST

Katarina Gugić Katarina Gugić Foto: portreti Anđela Šćepanović; panorama Vele Luke Zvonimir Barišin / CROPIX
Piše:

Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić (SDP), koja je 6. na koalicijskoj listi predvođenoj SDP-om u X. izbornoj jedinici, ne natječe se prvi put na parlamentarnim izborima. Ukoliko bude izabrana, u Hrvatskom saboru, kaže, fokusirat će se na otoke i stvaranje preduvjeta za opstanak života na njima. Kad je u pitanju Vela Luka, Katarina Gugić ističe kako želi da to bude snažna otočna zajednica koja zadržava svoje mlade i privlači nove obitelji, sredina u kojoj se ponovo pokreće proizvodnja i povećavaju ulaganja.

Nije Vam prvi put da se natječete za Hrvatski sabor. Na prošlim izborima bili ste na 8. dok ste sada pozicionirani na 6. mjestu koalicijske liste predvođene SDP-om u X. izbornoj jedinici. Očekujete li da s te pozicije možete ući u Sabor?
- Čast mi je ponovno biti na listi. To je potvrda dobrog rada na terenu. Nadam se što boljem rezultatu preferencijalne kampanje i ne opterećujem se s pitanjem koliko sam blizu, odnosno daleko od ulaska u Sabor. O tome će odlučiti biračice i birači.

Hoće li Vam, ukoliko budete izabrani, biti teško obnašati dvije dužnosti – velolučke općinske načelnice i saborske zastupnice? Hoće li možda posao načelnice patiti, kako namjeravate naći neki balans između te dvije dužnosti?
- Kod nas u Veloj Luci kaže se da žena drži tri „kantuna“ kuće. Mišljenja sam da zasada sve to dobro balansiram, iako je ženi puno veći izazov baviti se ovim poslom. Svakako bi bilo još izazovnije i zahtjevnije, no isto tako bi otvorilo i neka druga vrata i mogućnosti za našu otočnu zajednicu, a zbog čega sam se i kandidirala. Da se mogu obavljati te dvije funkcije pokazali su i drugi gradonačelnici i načelnici.

TURIZAM NIJE DOVOLJAN DA NAM OSIGURA BUDUĆNOST I NE SMIJE NAM BITI JEDINI IZLAZ

Imate li možda već sad neki plan Vašeg rada u Saboru, na koje ćete probleme stavljati naglaske, za što ćete se zalagati?
- Prvenstveno ću se fokusirati na otoke i stvaranje preduvjeta za opstanak života na njima. Mi iz godine u godinu gubimo stanovništvo. A samo sto stanovnika može činiti veliku razliku između otočne zajednice koja je vitalna, koja ima dovoljno kvalitetnih kadrova da organizira život i trasira svoju budućnost i one koja je pasivna, koja više gleda unatrag, u bolju prošlost, a ne treba puno da bi se oživjelo gospodarstvo, potaknulo useljavanja i veći natalitet. Naše lokalne demografske mjere su velike, a opet nedovoljne jer treba otvarati nova radna mjesta, što je u otočnim zajednicama koje su na periferiji iznimno teško pokrenuti iznutra. Turizam nije dovoljan da nam osigura budućnost i ne smije nam biti jedini izlaz. Kad bi država smanjila porezna opterećenja i tako potaknula ulaganja u proizvodnju, sve bi se preokrenulo.

katarina gugic interview 130424 3 min

Prije mjesec dana u Veloj Luci obilježen je Dan Općine. Obično je to vrijeme kad se podvlači crta nad učinjenim, ali i iznose planovi za nadolazeće razdoblje. Koliko ste zadovoljni ostvarenjem predizbornog programa, odnosno realiziranim projektima u proteklom trogodišnjem razdoblju?
- Pripremajući se za ovu kampanju stavila sam sve ostvareno na papir i ponosna sam na dosta odrađenih stavki. Osoba sam od riječi, ono što zacrtam i obećam, nastojim i ostvariti, a to su honorirali i mještani 2021. godine. Mislim da se to može vidjeti i u popisu realiziranih projekata. Ponosna sam što sam na čelu Općine u kojoj danas svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću čija je cijena od 1. siječnja za 30 posto jeftinija. Prva smo otočna općina koja sufinancira postupak medicinski potpomognute oplodnje. Ponosna sam što sam na čelu općine koja je prva u Dubrovačko - neretvanskoj županiji nakon grada Dubrovnika uvela potpunu transparentnost proračuna, koja je 2021. proglašena među deset najboljih općina u Republici Hrvatskoj po izdvajanju sredstava za zaštitu okoliša. Općine koja je prošle godine proglašena trećom u Hrvatskoj po izdvajanjima za kulturu.

Među otočnim, druga smo općina koja je pokrenula razvoj i aktivnosti Poduzetničkog inkubatora. Pratimo svoje zaposlenike kroz uvjete rada i povećanje plaća, što je izuzetno zahtjevno, pogotovo kada govorimo o predškolskom odgoju, ali smo Općina koja zna da su ljudi snaga i učinit ćemo sve da nastavimo brinuti o povećanju standarda i uvjeta koje zaslužuju. Moram reći i kako naša Općina poštuje i čuva svoju tradiciju i kulturu. Dakako da je još mnogo toga pred nama, Vela Luka mora napraviti još mnogo iskoraka, prije svega u komunalnom redu koji nije na razini kakvoj želimo i to će biti jedan od prioriteta do kraja mandata.

Za koje važne projekte smatrate da ih je moguće realizirati u narednih godinu dana, odnosno do lokalnih izbora?
- Već sada imamo osiguranih preko 2,5 milijuna eura za projekte u narednih godinu dana. Osim novog vrtića, osigurali smo sredstva za uređenje park šume otočića Ošjak, za nastavak projekta „Zaželi-nisi sam“ gdje smo nositelj za zapadni dio otoka, za završetak građevinskih radova uređenja Memorijalne zbirke „Oliver Dragojević“, za projekt modernizacije javne rasvjete, uređenje Meneginove kući za udruge u kulturi, asfaltiranje nerazvrstanih cesta u uvalama, nastavak uređenja šetnica u mjestu, zatim za kompletnu energetsku obnovu zgrade Općine, uređenje prostorija za potrebe Inkubatora.

katarina gugic interview 130424 2 min

Tu su i manji projekti poput uklanjanja otpada kraj reciklažnog dvorišta, digitalizacija rada Općine, uvođenje javnih električnih bicikli… Svi navedeni projekti realizirat će se ili će započeti s realizacijom u narednih godinu dana. Smatram važnim napomenuti da smo projekt rekonstrukcije Zadružnog doma, budućeg Zavičajnog muzeja Vele Luke i Centra za kulturu prijavili na prioritizacijski poziv putem kojeg bi jednim dijelom ovaj projekt financirali putem Intergriranog teritorijalnog programa za otoke, a također na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prijavili smo projekt Aglomeracije Vela Luka. Veliki su to projekti koji bi se značajno odrazili na život mještana, a pred nama je izazovna godina.

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća donesena je odluka o kupnji zemljišta za izgradnju Vatrogasnog doma. HDZ Vas često kritizira i oko projekta izgradnje novog dječje vrtića. Što je s tim projektima?
- Prije tri godine obvezali smo se pronaći i otkupiti zemljište za izgradnju novog vatrogasnog doma i drago mi je da smo i to realizirali. Ovo je tek početak. Zemljište se nalazi u neposrednoj blizini zgrade DVD-a, a kupnjom istog stječu se preduvjeti za početak izrade projektne dokumentacije. Putem NPOO-a osigurali smo sredstva za izgradnju novog dječjeg vrtića na Močnom lazu. Ta nam sredstva neće biti dovoljna za izgradnju pa nas čeka kreditno zaduženje. Upravo smo ovaj mjesec dobili Idejno rješenje te čekamo izmjene Prostornog plana kako bi mogli pristupiti ishođenju građevinske dozvole. Dok čekamo novi vrtić, Općina je osigurala sredstva i dodatne prostorije kako bi sva djeca vrtićke dobi bila primljena u vrtić. Osigurali smo i sredstva za nastavak provođenja dva posebna programa i nastavak rada svih osam zaposlenika nakon što je EU projekt produljenog boravka vrtića završen.

HDZ-OVOJ EKIPI U VELOJ LUCI GLAVNA JE SVRHA POSTOJANJA ČLANSTVO U DOBRO PLAĆENIM UPRAVNIM VIJEĆIMA ŽUPANIJSKIH USTANOVA

Prostorni plan temeljni je razvojni dokument svake jedinice lokalne samouprave. HDZ Vam zamjera kako njegova izrada predugo traje. Dakle, kad se može očekivati da bude uvršten na dnevni red Općinskog vijeća?
- Mogu se složiti da njegova izrada traje predugo, ali i da nije tako, lokalni HDZ bi ponovno našao nešto drugo za zamjeriti jer ništa drugo i ne znaju. Radi se o ekipi kojoj je glavna svrha postojanja članstvo u dobro plaćenim upravnim vijećima županijskih ustanova u Veloj Luci, a glavna aktivnost im je opstrukcija rada Općine i vrlo često iznošenje neistina. Prostorni plan je sveobuhvatan dokument i sami ste rekli, temeljni razvojni dokument Općine na kojem smo aktivno radili protekle tri godine. Je li moglo sve ići brže? Moglo je.

Međutim, nekad se određeni projekti ne razvijaju onoliko brzo koliko bi htjeli, a rješavanje problema često ne ovisi samo o Općini kao što je i u ovom slučaju. Kada uzmete u obzir da jedno mišljenje službe unutar Ministarstva morate čekati sedam mjeseci, shvatite koliko, unatoč svim e-procedurama, nažalost, u državi sve ide presporo. Drago mi je da smo njegovu izradu priveli kraju te je prijedlog Plana zajedno sa Strateškom procjenom utjecaja na okoliš spreman za javnu raspravu koja nas čeka za koji tjedan. Prilika je to za sve Velolučane da se aktivno uključe u istu kako bi u budućnosti izbjegli scenarije „nismo znali“. Velolučani znaju na što mislim.

katarina gugic interview 130424 1 min

Kakva je Vaša vizija razvoja Vele Luke?
- Vidim Velu Luku kao snažnu otočnu zajednicu koja zadržava svoje mlade i privlači obitelji izvana, kao sredinu u kojoj se ponovno pokreće proizvodnja, povećavaju ulaganja.

Već neko vrijeme traju radovi na rekonstrukciji i uređenju zgrade Centra za kulturu u kojem će biti i Memorijalna zbirka Olivera Dragojevića. Kad bi taj projekt trebao biti gotov? Ide li sve po planu?
- Radovi su započeli krajem 2020.godine, praktički usred korona krize i drago mi je da se približavaju kraju. Trenutno smo pri kraju IV. faze, a imamo odobrena sredstva za V.fazu koja ujedno znači i završetak građevinskih radova te predstoji opremanje zbirke. Muzejsko vijeće je prošlog ljeta odobrilo Idejnu muzeološku koncepciju te predstoji ishođenje suglasnosti na Glavnu muzeološku koncepciju. Kad uzmemo u obzir da se dobre izložbe pripremaju godinama, a muzeji desetljećima zadovoljni smo odrađenim.

„Neka glazba bude jedan od motiva za daljnji prosperitet Vele Luke“, izjavio je Oliver Dragojević 1998.godine, a 26 godina nakon, uređenje zbirke jedan je od većih infrastrukturnih projekata Općine. Rezultat je to zajedničkog rada obitelji Dragojević, muzejskih stručnjaka, projektanata, stručnih službi Ministarstva, Općine, Centra za kulturu, ali i glazbenika koji su surađivali s Oliverom, a ako sve bude išlo po planu, u ljeto 2026. istu ćemo i otvoriti. Do tada, ponosna sam što smo dom „Traga u beskraju“, iako to puno ne ističem jer sam mišljenja da slike govore više od riječi, ali posebno se veselim „Tragu u beskraju“ koji će se i ove godine održava u Veloj Luci, od 26.do 31.srpnja.

SLIJEDI LI SDP-U DALJNJE RASLOJAVANJE IZGUBI LI IZBORE? GUGIĆ: NE RAZMIŠLJAMO O GUBITKU IZBORA

Je li Zoran Milanović i dalje SDP-ov kandidat za premijera?
- Odgovorom na ovo pitanje dovodim se u opasnost da prekršim upozorenje koji je dao Ustavni sud s obzirom da je u ovoj državi nekima dozvoljeno pričati o svemu, a nekima nije. Međutim, svi sve znaju.

Slažete li se s njegovom retorikom, posebno kad su u pitanje žene, a nekoliko njih je grubo izvrijeđao i ponizio u svojim nedavnim istupima?
- Osobno takvih iskustava nisam imala, ali bez obzira o kome se radi, naravno da se ne slažem s takvom retorikom. Hrvatska je po mnogočemu muško društvo. Kako to promijeniti, tako da se i dalje mi političarke dokazujemo iznutra i prema vani, iz dana u dan, i javnosti i našim kolegama kako bi utrli put stvarne jednakosti i osvijestili da je takva retorika promašena. Kod nas u Veloj Luci se 18 žena nalazi na čelnim pozicijama i neumorno rade za dobrobit Lučana i na njih sam neizmjerno ponosna. Također, na našoj listi u X.izbornoj jedinici čak je osam žena.

Je li on po vama i dalje predsjednik Republike Hrvatske?
- Zoran Milanović predsjednik je Republike Hrvatske izabran od strane građana još od 2020.godine.

Što mislite da će se događati u SDP-u ako izgubite izbore? Peđa Grbin u tom slučaju više neće biti predsjednik stranke, no slijedi li SDP-u daljnje raslojavanje?
- Ne razmišljamo o gubitku izbora. Svakako, SDP mora jačati rad na terenu, posvetiti se temeljnim političkim postulatima i članovima, bez kojih i nema organizacije.

U slučaju pobjede, mislite li da bi vlada SDP-a s desnim strankama opstala do kraja mandata?
- SDP je nositelj demokratskih i društvenih promjena u ovom procesu, a tko može i želi - može nas pratiti na tom putu.

DVIJE KANDIDATKINJE S KORČULE PRIZNANJE JE OTOKU

Kako ocjenjujete listu SDP-a u našoj izbornoj jedinici?
- Negdje sam pročitala da je HDZ U X.izbornoj jedinici poslao „bojnu umirovljenika na mlade jastrebove SDP-a“. Čast mi je što sam ponovno na listi za Hrvatski sabor s ljudima koji su se proteklih godina dokazivali radom na terenu, u gradovima i općinama. Svaki od njih može biti ponosan na neka svoja postignuća, svaki od nas je bolji od drugog u nečemu. SDP u Dalmaciji ima odlične rezultate, krenimo od Supetra, Milne, Jelse, Komiže, Makarske, Trogira, Gradca, Ploča, Korčule. Sve su to sredine gdje je SDP na vlasti. Jedni drugima smo uzor, inspiracija i razlog da budemo još bolji i uspješniji, da iz naših lokalnih sredina pokažemo kako Hrvatska može biti uspješnija i sretnija.

katarina gugic interview 130424 4 min

Je li SDP trebao drugo mjesto na listi dati Ivici Puljku i je li njegova stranka Centar dobila previše? SDP-ovci u Splitu otvoreno su se izjasnili protiv Puljka. Kako to komentirate?
- To je rezultat dogovora. Svaki dogovor je pogodba koja zadovoljava pojedine strane više ili manje. To svakako nije umanjilo moj angažman i motivaciju oko ostvarivanja cilja. Sagledavajući širu sliku, potrebni su nam partneri sa sličnim pogledima na budućnost Hrvatske.

Osim Vas, na listi, odnosno, nekoliko mjesto ispod, kandidatkinja je i korčulanska gradonačelnica Nika Silić Maroević. Dvije kandidatkinje s otoka Korčule.
- To je veliko priznanje našem radu na otoku i sretna sam zbog moje kolegice.

SEDAM GODINA SAM NAČELNICA, SADA ŽELIM DATI SVOJ DOPRINOS I NA VIŠOJ RAZINI

Mislite li da je Dubrovnik, grad koji u našem dijelu izborne jedinice ipak ima najviše stanovnika, nepravedno zapostavljen? Naime, v.d predsjednica dubrovačkog SDP-a Anita Bonačić Obradović na zadnjem je mjestu na listi?
- Mislim da je biti na listi već samo po sebi velika čast, a s obzirom da imamo mogućnost preferencijalnog glasovanja i onaj posljednji ima priliku ući u Sabor. Želim kolegici što bolji rezultat, a isto tako i bolji uspjeh SDP-a u Dubrovniku. Mi smo u istoj Županiji i moja je želja daleko jači SDP u cijeloj Županiji.

Zašto bi birači trebali preferencijalno glasati za Vas?
- Voljela bi prije svega da birači ipak iziđu i odluče o našoj budućnosti. Politika se bavi ljudima i vrijeme je da shvatimo da politika ne treba biti nešto što je odvojeno od svih nas. Bit ću sretna ako zaokruže našu listu, a dakako ako i zaokruže mene. Ne mislim da sam bolja od drugih, ali mogu ponuditi biračima da ću biti odgovorna zastupnica i da ću biti njihova predstavnica, u punom smislu te riječi. Načelnica sam Općine već sedam godina, ali sada želim dati svoj doprinos i na višoj razini. Nije mi teško raditi i ono što zacrtam i obećam nastojim i ostvariti. Ne dijelim ljude po politici, otvorena sam uma i srca i gledam u budućnost. Optimist sam i tako vidim ono što je pred nama, bez utega i opterećenja iz prošlosti.

Kolikom broju mandata se nadate u X. izbornoj jedinici?
- Što većem, kako bi mogli bolje provoditi socijaldemokratske politike, kao što je i na državnom nivou cilj parlamentarna većina.

U kakvoj Hrvatskoj želite živjeti?
- U društvu koje se ne dijeli na podobne i nepodobne, u kojemu se ne broje politička zrnca, otvorenijoj, tolerantnijoj Hrvatskoj. U društvu bez korupcije, protežiranja po političkoj, kumskoj i rodbinskoj vezi. U Hrvatskoj koja zadržava svoje mlade talentirane i sposobne ljude, a nije tek početna stanica za razvijenije zemlje. Možda nećemo nikad doseći taj priželjkivani stupanj razvoja, ali da je više pravde u ovoj zemlji, manje bi nam mladih odlazilo. A mladi jesu naša budućnost i oni koji bi trebali krojiti neke nove iskorake.