Petak, 16 Rujan 2022
DOK JE BROJ OVISNIKA U DRUGIM DIJELOVIMA HRVATSKE PADAO, U DUBROVAČKO – NERETVANSKOJ ŽUPANIJI JE RASTAO

Jug Hrvatske već 20 godina odskače od prosjeka po broju ovisnika o drogama

Ilustracija Ilustracija Foto: Pixabay
Piše:

Dubrovačko - neretvanska županija već gotovo 20 godina ima službeno veću stopu ovisnika od hrvatskog prosjeka. Službeni podaci govore da je najviše ovisnika u primorskim područjima i naravno Gradu Zagrebu.

Jug Hrvatske je po tim prosječnim podacima najviše iskočio 2006. godine. Tada je stopa broja ovisnika na 100 tisuća stanovnika u Hrvatskoj iznosila 248,1, a u Dubrovačko - neretvanskoj županiji 332,6. Vidna odskakanja bila su i 2009. te 2010. godine, kada se prosječna stopa ovisnika u cijelog Hrvatskoj smanjila, ali ne i u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Tako je stopa broj ovisnika 2009. na hrvatskoj razini iznosila 209,2 a na jugu Hrvatske 316, gdje je iduće godine bila u blagom porastu i iznosila 316,4 dok je u Hrvatskoj opala na 206,7.

Inače, prema podacima Odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije tijekom 2021. godine registriran je 171 ovisnika o drogama, dok ih je o opijatima bilo 164. Evidentiran je tek jedan novi opijatski ovisnik u odnosu na prethodnu godinu te sedam konzumenata ostalih droga, a to su u prvom redu ecstasy, marihuana, kokain i speed.

Stopa liječenih ovisnika, što znači njihov broj na sto tisuća stanovnika, na području županije lani je iznosila 203 za opijate i 211 ukupno konzumenata.

- Zbog zlouporabe sredstava ovisnosti liječena je ukupno 171 osoba, odnosno 164 opijatska ovisnika i sedam neopijatskih ovisnika i konzumenta te 16 članova njihovih obitelji. U odjelu Dubrovnik liječilo se 106 osoba, na Korčuli 46 i Metkoviću 19. Opijatski ovisnici liječeni su supstitucijskom terapijom metadonom ili buprenorfinom. U 2021. godini na liječenje se javio jedan novi opijatski ovisnik i to u Odjelu za mentalno zdravlje Dubrovnik. U Metkoviću i na Korčuli nije bilo novoregistriranih ovisnika ni konzumenata. – podaci su Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije.

Najnovije: Korčula i Konavle prednjače po marihuani; u Dubrovniku je dosta i konzumenata kokaina