Utorak, 19 Listopad 2021
NAJDETALJNIJI PODACI O CIJEPLJENJU U DUBROVAČKO – NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

Otočani najviše vjeruju dobrobiti cjepiva

Ilustracija Ilustracija Foto: Spancer Davis/Pixabay


Kada je malo prije Nove godine počelo cijepljenje protiv COVID -a 19 stručnjaci su se nadali kako će u Hrvatskoj razina procijepljenosti biti već u lipnju iznad 50 posto, no evo stigla je i jesen, ali procijepljenost na razini cijele države nije još dosegnula 50 posto niti prvom dozom, a drugom dozom ni 40 posto u ukupnoj populaciji. Točnije, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, razina procijepljenosti u Hrvatskoj prvom dozom je 44,53 posto, a većina je primila i drugu dozu te je tako udio onih koji su cijepljenji dva puta u ukupnoj populaciji 39,45 posto. Daleko je to od potrebnih 75 do 80 posto koliko se procjenjuje da omogućava tzv. imunitet krda.

Gdje je tu Dubrovačko – neretvanska županija? Ne odskačemo ni po dobrom niti smo nešto lošiji od prosjeka. Tako je, prema podacima koji je županijski Zavoda za javno zdravstvo, odnosno Stožer civilne zaštite ustupio portalu Južni, protekli tjedan razina procijepljenosti jednom dozom u Županiji dubrovačko – neretvanskoj bila 47 posto od ukupnog broja stanovništa. Više od 90 posto onih koji su se cijepili prvom, primili su, što je očekivano, i drugu dozu tako da je udio cijepljenih s dvije doze u ukupnoj populaciji Županije 45,3 posto.

Među punoljetnima u Županiji je cijepljeno jednom dozom njih 56,9 posto. U ukupnoj populaciji punoljetnih 54,2 posto su primili obje doze.

Prema dobnoj strukturi, koju Zavod i Stožer vode na način da je podijeljena na populaciju od 10 do 19, od 20 do 64, od 65 do 74 i od 75 godina naviše, najveći broj cijepljenih jednom dozom je u populaciji od 65 do 74 godine starosti, njih čak 77,5 posto. Među najmlađima, onima od 10 do 19 godina starosti jednu dozu primilo je njih 5,9 posto, od 20 do 64 godine njih 48,5 posto, a od 75 godina i starijih njih 59,3 posto. Nažalost, Stožer civilne zaštite Dubrovačko – neretvanske županije nema podatke o procijepljenosti s dvije doze prema dobnim skupinama.

Također, Južni nije uspio dobiti podatke od županijskog Stožera o procijepljenosti s dvije doze po jedinicama lokalne samouprave, a podaci državnog Zavoda za javno zdravstvo nisu upotrebljivi jer se razlikuju od podataka na terenu, odnosno poprilično kasne. U svakom slučaju logično je da postotak cijepljenih s dvije doze po jedinicama lokalne samouprave u jednakom omjeru prati odnos cijepljenih s jednom i dvije doze na razini cijele Županije.

Prema podacima lokalnog Stožera i Zavoda za javno zdravstvo koji jesu dostupni najviše u dobrobit cjepiva vjeruju Korčulani, općenito otočani, jer na prva četiri mjesta su otočke općine i grad Korčula.

postotak cijepljenih 191021

Stožer također nije imao podatke o postotku cijepljenih u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi te domovima umirovljenika, a gdje su sve djelatnici dužni na posao doći s COVID potvrdom, tzv. „COVID putovnicom”. Vjerovali ili ne na pitanje o postotku cijepljenih iz Stožera su odgovorili kako su to „osobni medicinski podaci te Stožer kao takvima ne raspolaže” kao da smo pitali poimence tko se cijepio, a ne postotak, odnosno broj cijepljenih djelatnika koje bi Stožer kao takav, ako je već Stožer osnovan s namjerom zaštite u pandemiji, morao imati.

Inače, stanovnicima Dubrovačko – neretvanske županije protekli tjedan bile su dostupne 22.282 doze cjepiva i to: Pfizer 16.662 doze, Moderna 3.640 doza, AstraZeneca 1.070 doza i Johnson 910 doza.

Javna cijepljenja se zasad organiziraju putem Domova zdravlja, a u jedinicama lokalne samouprave gdje se ne organiziraju javna cijepljenja ono provode liječnici obiteljske medicine.

dm