Srijeda, 01 Prosinac 2021
PRORAČUN PLOČA ZA 2022. VEĆI JE ZA 19 MILIJUNA KUNA U ODNOSU NA OVOGODIŠNJI

Gradonačelnik Krstičević: U kreiranju proračuna su socijalne stavke bile važnije od razvojnih komponenti

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević Foto: Davor Mladošić
Piše:

Proračun Grada Ploče za 2022. godinu iznosi 83,47 milijuna kuna, što je značajno povećanje u odnosu na ovogodišnji koji nakon rebalansa iznosi 64,36 milijuna kuna. Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević za Južni je rekao kako se gradska uprava pri izradi proračuna vodila zadovoljavanjem socijalnih stavki, a tek onda razvojnim komponentama.

- U Pločama je značajan razvoj predškolske skrbi. Stvorili smo uvjete da sva djeca koja su podnijela molbu za upis u vrtić i budu upisana. Ova gradska uprava je također, u odnosu na prethodnu, vratila dobnu granicu za upis s dvije na jednu godinu, što je stvorilo veću potencijalnu bazu korisnika. Toga ne bi bilo bez snažnog razvoja infrastrukture i velikih ulaganja za plaće odgajateljicama. To je omogućeno i programima ministarstava koja kreiraju i alociraju dostupne novce iz Europske unije namijenjene za predškolske ustanove. Zadovoljan sam što smo u tom segmentu postigli veliki uspjeh koji ćemo razvijati. – rekao je gradonačelnik Krstičević.

- Što se tiče kapitalnih ulaganja najvažnije je, što je, nakon četiri godine, završen rad na projektnoj dokumentaciji, pa smo došli u poziciju završiti ciklus sanacije otpada na lokaciji Lovornik. Radovi kreću početkom godine i prva, najvažnija faza, koštat će oko 9,5 milijuna kuna. Nakon toga, možemo banalno reći, neće biti zagađivanja okolnog područja, u prvom redu Baćinskih jezera. – rekao je gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević istaknuvši kako to odlagalište ima još određeni kapacitet, a na koncu će sve biti prekriveno zelenilom.

Gradonačelnik Krstičević je bitnim istaknuo i projekt izgradnje vodno - komunalne infrastrukture aglomeracije Ploče, ukupno vrijedan oko 200 milijuna kuna, a kojim bi se riješilo pitanje otpadnih voda na području Grada Ploča, osim naselja Banja, Komin, te Zabiokovlja.

Odgovarajući na pitanje o europskim izvorima novca, Krstičević je rekao kako pločanska gradska uprava intenzivno radi na pripremi različitih projekata kako bi bili spremni kad se otvori mogućnost za njihovo financiranje.

- Nismo detektirali nijedan poziv ministarstava ili Komisije u koji bi se naši projekti uklopili, a na koji se nismo javili i aplicirali. Pravi pokazatelj uspješnosti rada izvršnog tijela lokalne samouprave jest omjer potrošenih novaca za infrastukturu iz europskih i vlastitih fondova. Laički rečeno, veći je uspjeh ako gradiš tuđim novce. Nedavno smo u Ministarstvo regionalnog razvoja poslali 20 projekata o mogućim ulaganjima u turističku infrastrukturu, koje smo imali spremne i koji su čekali da se ukaže prilika. - kazao je gradonačelnik Krstičević.

Krstičević je zadovoljan i preraspodjelom novca iz državnog proračuna, naglašavajući kako država zapravo ovisi o jedinicama lokalne samouprave koje „povlače“ novac iz europskih fondova, jer to i središnju vlast čini uspješnijom.

- U svim tim projektima lokalna vlast sudjeluje s od 10 do 50 posto udjela u ukupnoj investiciji, pa je potrebno imati dovoljne financijske kapacitete kako bi se povukao europski novac. Stoga državna uprava preraspodjeljuje novac od poreza na dohodak te vrši financijsko izravnavanje.- pojasnio je Krstičević.

Govoreći nadalje o vlastitim gradskim izvorima prihoda, smatra kako gradska uprava na neki način mora biti središnja figura u funkcioniranju lokalnog razvoja te da prednost ne smije imati samo kapital, već treba biti servis svemu što se na nju oslanja.

- Ukoliko se pretjera u inzistiranjima na vlastitim prihodima, mogu se otjerati investitori, pa treba pažljivo na tome raditi. Bez novca nema konkretnih iskoraka. - rekao je pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević.

Gradonačelnik Krstičević je također istaknuo kako je važna i isplata božićnica i uskrsnica za umirovljenike te za nezaposlene Pločane evidentirane na Hrvatskom zavodu za nezaposlene.