Utorak, 04 Listopad 2022
PREMA PRIJEDLOGU NOVOG ZAKONA U SVAKOJ ŽUPANIJI OSTAO BI TEK PO JEDAN DOM ZDRAVLJA

Doznajemo: Župan Dobroslavić se zbog domova zdravlja sastaje s Berošem

Župan Nikola Dobroslavić Župan Nikola Dobroslavić Foto: JP
Piše:

Dubrovačko - neretvanski župan Nikola Dobroslavić trebao bi se u srijedu sastati s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Kako neslužbeno doznajemo, jedna od tema razgovora svakako će biti novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti prema čijem bi prijedlogu u svakoj županiji ostao tek po jedan dom zdravlja. Na jugu Hrvatske trenutno djeluje pet domova zdravlja i to u Dubrovniku, Vela Luci, Korčuli, Pločama i Metkoviću.

Prema neslužbenim izvorima, čelnici svih tih pet zdravstvenih ustanova poslali su županu svoje stavove i viđenje situacije i ustroja, kao i troškove. Jedinstveni stav je da na području Dubrovačko - neretvanske županije zbog specifičnosti prostora, treba imati više domova zdravlja kako bi se žiteljima osigurala što kvalitetnija zdravstvena skrb. Isto tako, stav s juga Hrvatske, koji, navodi naš izvor, zatsupa i sam župan Dobroslavić, jest da županija, u čijoj je nadležnosti rad domova zdravlja, treba samostalno odlučivati koliko je takvih ustanova potrebno budući ih financira i pokriva eventualne gubitke, a sve s ciljem boljih zdravstvenih uvjeta pučanstvu.

O svemu tome župan Dobroslavić ponovno će izvijestiti ministra Beroša te još jednom zatražiti da se dobro razmotre nove odredbe zakona.