Ponedjeljak, 11 Prosinac 2023
OVE GODINE ZNAČAJNO SE POVEĆAO BROJ PUTNIKA, A SLJEDEĆE SE OČEKUJU JOŠ BOLJI REZULTATI

ZL „RUĐER BOŠKOVIĆ” DOGODINE OČEKUJE RUŠENJE REKORDA IZ 2019.

ZL „RUĐER BOŠKOVIĆ” DOGODINE OČEKUJE RUŠENJE REKORDA IZ 2019. Foto: Tonći Plazibat / CROPIX


Zračna luka „Ruđer Bošković” planira završiti 2023. godinu s ukupno prevezenih oko 2,41 milijuna putnika što je u odnosu na 2022. godinu povećanje od 12,5 posto te s oko 21.400 operacija zrakoplova što predstavlja rast od oko 3,96 posto u broju operacija zrakoplova u odnosu na 2022. godinu, istaknuto je danas na godišnjoj konferenciji za novinare Zračne luke „Ruđer Bošković”, odnosno dubrovačkog aerodroma.

Porast broja prevezenih putnika pozitivno se odrazio i na financijsko poslovanje pri čemu procijenjeni ukupni prihodi za 2023. godinu iznose oko 57 milijuna eura, a što predstavlja očekivani porast od oko 13 posto u odnosu na prethodnu godinu. Također, procijenjeni ukupni rashodi za 2023. godinu iznose oko 51,6 milijuna eura, što predstavlja očekivano povećanje od 19 posto u odnosu na prethodnu godinu. Procijenjena dobit Zračne luke Dubrovnik d.o.o za 2023. godinu iznosit će oko 5,4 milijuna eura.

Za 2024. godinu planirano je ostvariti promet od oko 2,9 milijuna putnika, što predstavlja porast od oko 20 posto u odnosu na ovu godinu, rečeno je. Time bi Zračna luka „Ruđer Bošković” nadmašila rezultat iz rekordne 2019. godine te se u potpunosti oporavila od posljedica COVID-19 pandemije i drugih posljedica vezanih uz nedavnu gospodarsku krizu.

Prema najavama prijevoznika za 2023. godinu očekuje se povećanje broja operacija od oko 17 posto na letovima prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, naročito prema Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji.

Veliki utjecaj na povećanje prometa će imati članstvo Republike Hrvatske u Schengenskoj zoni te uspostava baze s dva zrakoplova na zračnoj luci zrakoplovnog prijevoznika Ryanaira koji bi trebao početi s baznim operacijama početkom ljetne sezone 2024. godine, čulo se na konferenciji za novinare ZL „Ruđer Bošković”. Najavljeni su novi letovi prijevoznika Ryanaira prema 18 destinacija u ljetnoj sezoni, vezano uz uspostavu baze, te novi let EasyJeta za Lisabon i Flynasa za Riyadh.

Osim uspostave baze Ryanaira, najznačajnije su najave prijevoznika koji su već među prvih deset prijevoznika na Zračnoj luci „Ruđer Bošković” prema broju prevezenih putnika. To su prijevoznici EasyJet, Lufthansa, Vueling Airlines, Volotea, Jet2.com, TUI Airways, Norwegian Air shuttle, British Airways, Aer Lingus, te nacionalni prijevoznik Croatia Airlines. Svi spomenuti prijevoznici su najavili povećanje kapaciteta na svim rutama prema Dubrovniku ili zadržali postojeće kapacitete na istoj razini što će značajno pridonijeti rastu prometa. Značajan rast prometa se očekuje prema Schengen destinacijama kao što su Pariz, Madrid, Amsterdam i Rim, te se očekuje povećanje kapaciteta na tzv. non-Schengen destinacijama i linijama prema Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Posebno značajne su najave United Airlinesa na interkontinentalnoj ruti New York – Dubrovnik i obratno, koji je najavio nastavak prometovanja i u sljedećoj ljetnoj sezoni.

Osim ove značajne rute pregovara se s više prijevoznika o mogućnosti uvođenja dodatnih linija, te se poseban fokus stavlja na letove u zimskoj sezoni. Očekujemo da će sljedeće zimske sezone 2024/2025 uz Croatia Airlines, Ryanair, Turkish Airlines i EasyJet, više prijevoznika prometovati prema različitim Schengen i non- Schengen destinacijama.

Tijekom 2023. godine dubrovački aerodrom je završio više različitih projekata, od kojih je bitno istaknuti infrastrukturne i operativne promjene vezane za ulazak Republike Hrvatske u Schengensku zonu te promjenu imena aerodroma u Zračna luka „Ruđer Bošković”. Zračna luka u Čilipima priprema se i za uvođenje EES (entry/exit sustava) i ETIAS-a u 2024., čije se stupanje na snagu očekuje tijekom iduće godine te se aktivno radi na pripremi sljedeće ljetne sezone.

jp