Utorak, 21 Lipanj 2022
ODRŽIVI TURIZAM U FOKUSU

Završna konferencija projekta COASTING PLUS

Završna konferencija projekta COASTING PLUS Foto: Davor Mladošić


Turizam predstavlja gospodarsku granu s najznačajnijim prostornim zahtjevima na najatraktivnijim i najosjetljivijim lokacijama. DUNEA je, kao i ostali projektni partneri, prepoznala važnost integralnog upravljanja obalnim područjem i održivim turizmom u cilju rješavanja pritiska koje donosi razvoj masovnog turizma. - istaknula je ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić u utorak na završnoj konferenciji projekta COASTING PLUS koja se održala u Studentskom domu u Dubrovniku.

Glavni cilj projekta COASTING PLUS „Prijenos integralnog obalnog upravljanja za održivi turizam”, čiji je nositelj Andaluzijska Federacija gradova i provincija (FAMP) , jest poticanje koordinacije dionika u turizmu kako bi se poboljšao razvoj održivog obalnog i pomorskog turizma, a u njemu su, uz FAMP i DUNEA -u, sudjelovali Ured vlade Hercegovačko - neretvanskog kantona, Anatoliki S.A. razvojna agencija lokalnih vlasti istočnog Thessalonikia, Sveučilište Camerino – Škola bioznanosti i veterinarska medicina te Federacija općina i provincija Valencije.

DUNEA se COASTING projektu, čiji je nastavak COATING PLUS, priključila 2018. godine te je izrađen „Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta”.

- Napravili smo akcijski plan po određenoj metodologiji koju smo definirali na mediteranskom području za gotovo sve zemlje koje se nalaze u okruženju te po istoj metodologiji i smjernicama pristupimo planiranom razvoju na ovom području, od turističkog razvoja do zaštite okoliša, očuvanja prirodnih i kulturnih resursa. Nedavno smo radili evaluaciju što je to nama donio taj akcijski plan za Pelješac, što smo i koliko napravili i koliko je taj plan težak za naš Pelješac te smo potom krenuli u realizaciju. - kazala je Melanija Milić.

- Analiza je pokazala koje mjere moramo provoditi, primjerice za jedinice lokalne samouprave osnovni zadatak bio je riješiti odvodnju jer odvodnja je sva išla u more. Pored velikih državnih projekata kojima danas svjedočimo i počecima suradnje na daljnjem povezivanju Peljšeca prema luci Perna i Korčuli, jedinice lokalne samouprave su razvile posebne metode uređenja plaža i dostupnosti tih plaža ne samo lokalnom stanovništvu nego i prihvatu gostiju. - kazala je ravnateljica DUNEA -e.

- Jedinice lokalne samouprave su odradile dio poslova i projekata za Pelješac, a mi kao agencija smo radili više na općenitim poslovima pa smo bili svjedoci završne konferencije projekta Blue Fasma gdje smo se bavili ribarstvom, školjkarima i otpadom u moru i tada govorimo o kružnoj ekonomiji gdje gotovo svi dokumenti na našoj i europskoj razini počivaju na tome da se u biti gospodarstvo okreće kružnoj ekonomiji. Naš prvi primjer je bilo korištenje ljuski od kamenica i mušula kao sirovine za modeliranje nakita, ukrasnih predmeta, suvenira, to isto tako razvijamo s našim Sveučilištem dalje. Nakon Pelješca smo danas odradili isti takav plan razvoja za dolinu Neretve, s tim da nam je cilj u drugom dijelu projekta prenijeti tu metodologiju, uključiti IPA partnere i četiri nove regije na Mediteranu da po istim principima razvijaju svoje područje i svoje planove razvoja i projekte. Nama je sad pridruženi partner na projektu Hercegovačko – neretvanska županija iz susjedne BiH jer se prirodno naslanja na nas. Imali smo sudionike iz Neuma te smo kroz razne radionice našim partnerima prenosili stečena znanja. - kazala je ravnateljica DUNEA -e Melanija Milić.

Ministar poljoprivrede Hercegovačko - neretvanske županije Donko Jović istaknuo je kako projekt donosi metodologiju kojom će se definirati što je sve potrebno učiniti kada je u pitanju obalno područje Neuma i zaštita mora i morskog dna.

- Na taj način ćemo definirati i prioritete za ovaj dio mora koji ima Hercegovačko - neretvanska županija. - kazao je Jović.

Na završnoj konferenciji projekta sudionike je pozdravio i župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.

- Orijentirani smo na turizam i moramo ga učiniti održivim kako bi bio kvalitetan i u budućnosti. To podrazumijeva brigu o čistoći mora i rijeka, brigu o okolišu i zaštiti prirode. Zajedno s kolegama iz Hercegovačko -neretvanske županije, ali i svim drugim partnerimna na tome ustrajno radimo. - kazao je župan na konferenciji na kojoj je potpisan i „Memorandum o obalnom integralnom upravljanju u svrhu održivog turizma”.

- Memorandum naglašava važnost suradnje na Sredozemlju. Svi želimo održivi turizam, sigurnu budućnost i zajednički je napor u tom smjeru nužan. - rekao je župan Dobroslavić.

Teresa Muela Tudela iz Andaluzijske federacije gradova i provincija zahvalila je sudionicima projekta kazavši također kako su učinici projekta bili izrazito pozitivni za razvoj metodologije zaštite obalnih područja.

- Zaključci projekta nastavit će se provoditi. Andaluzijska Federacija gradova i provincija nastavit će pomagati ostalim lokalnim upravama u unapređenju održivog turizma. Nadam se da će budućnost Europe biti zelena i društven odgovorna na svim područjima. - rekla je Teresa Muela Tudela.

COASTING PLUS započeo je 1. lipnja 2021., a završetak projekta je planiran za kraj lipnja 2022. Projekt je vrijedan 2.345.317,75 HRK i ugovoren je u sklopu programa Interreg Mediterranean, uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85%.

logo coastingplus 210622

dm