Srijeda, 03 Travanj 2024
KANDIDATI U X. IZBORNOJ JEDINICI DOLAZE IZ ZAGREBA, S KRKA, IZ PULE...

ZASTUPALI BI JUG HRVATSKE, A JUG VIDE SAMO NA RAZGLEDNICAMA

ZASTUPALI BI JUG HRVATSKE, A JUG VIDE SAMO NA RAZGLEDNICAMA Foto: CROPIX i JPA
Piše:

Da su županije nepravedno skrojene u deset izbornih jedinica po ključu da onaj veći dio jedinice preglasa onaj manji, na to smo već navikli, ali da nositelji lista pojedinih stranaka predstavljaju izborne jedinice iz kojih nisu niti potekli ili u njima ne žive, to je već previše. Liste u svih deset izbornih jedinica pune su takvih kandidata, što je zapravo velika prevara birača.

Hrvatski sabor nije samo nositelj zakonodavne vlasti već je i predstavničko tijelo građana u kojemu može biti najmanje 100, a najviše 160 zastupnika izabranih tajnim glasanjem birača na izborima. U nedavno raspuštenom, 10. sazivu Sabora, kad se pridodaju glasovi iz još dvije izborne jedinice – dijaspore i nacionalnih manjina, bio je 151 zastupnik, među kojima i puno onih koji su osvojili mandat u izbornim jedinicama iz kojih ne dolaze.

Primjerice Nikola Grmoja iz Mosta jedan je od takvih zastupnika. Rođeni Metkovac u Sabor je dva puta ušao noseći listu u VI. izbornoj jedinici koja obuhvaća zapadne dijelove Zagreba i Zagrebačke županije. Kao nositelj liste Mosta u toj izbornoj jedinici Grmoja lovi i treći mandat.

U X. izbornoj jedinici za saborske mandate na ovim izborima natječe se 17 lista. Dok su neke od tih stranaka osnovane u osvit izbora, neke niti nemaju stranačke odbore u mjestima u izbornoj jedinici u kojoj se natječu za Sabor. Jedna od takvih stranaka su Socijaldemokrati. Stranka sastavljena od SDP-ovih disidenata koji diljem države očito nisu uspjeli osnovati odbore, na listu u našoj izbornoj jedinici ima kandidata koji su iz Pule i Zagreba. Npr. osim Zagrepčana, na listi Radničke fronte u našoj izbornoj jedinici ima kandidata s Krka i Šibenika. I na listama ostalih stranaka ima „uvoznih” kandidata. Ovo su samo primjeri pa dodajmo i da listu Domovinskog pokreta u našoj izbornoj jedinici predvodi Stipo Mlinarić Ćipe. Vukovarski branitelj sa zagrebačkom adresom za potrebe kampanje trenutno je stacioniran u Splitu iz kojeg obilazi mjesta i gradove u Dalmaciji i na jugu zemlje. Listu SDP-a primjerice nosi Ranko Ostojić za kojeg Splićani kažu kako su ga u svom gradu u zadnjih desetak godina nešto rijetko viđali iako mu je tamo adresa prebivališta.

U Saboru, kao predstavničkom tijelu građana, oni koji su izabrani trebali bi biti stvarni predstavnici onih koji su ih birali u svakoj od deset izbornih jedinica jer ako listu u X. Izbornoj jedinici nosi kandidat koji na tom prostoru ne živi, pitanje je na osnovu čega mu stanovnici, odnosno birači zaokruživanjem na izbornoj listi daju povjerenje da ih zastupa, da u predstavničkom tijelu brani i zalaže se za njihove interese.

Odgovor na to pitanje naoko je jednostavan. Izborne liste, naime, sastavlja stranačka vrhuška i to manje više autokratski, bez neke vrste unutarstranačkih predizbora ili konzultacija sa stranačkim odborima u izbornim jedinicama ili se sve to provodi „per la finta”. Vrhuški je obično od adrese kandidata važnija njegova primjećivost ili prihvaljivost ili tek poslušnost pa kad vrhuška odredi da će listu u bilo kojoj od izbornih jedinica nositi kandidat koji nije iz tog područja, stranačkim ešalonima na nižim razinima preostaje da se takvim naredbama i pokore pa na kraju nametnute im kandidate prihvaćaju kao svoje.

Doduše, nije sve crno - bijelo jer u osvit izbora ima nešto i pozitivnog sivila. Splitski SDP-ovci javno su se pobunili kad im je vrhuška na listu u X. izbornoj jedinici na visoka mjesta nametnula Centar Ivice Puljka. Jasno je na početku bilo da od unutastranačkog referenduma kojeg su zazivali neće biti ništa, ali je jednako jasno da se splitski SDP-ovci u kampanji pa ni na sam dan izbora neće puno truditi za listu s koje su potaracani, a čiji je nositelj Ranko Ostojić kojeg u Splitu zapravo nitko „ne doživljava”.

Ima tu još nelogičnosti. Kako supružnicu Puljak imaju ambicije svoju bračno - političku tvorevinu proširiti izvan Splita, supruga Puljak na visokom je mjestu na koalicijskoj listi u I. Izbornoj jedinici, a i izbjeglo se tako da supružnici budu na istoj listi u X. jedinici. No, kad samostalno nemaš kapacitet za preći izborni prag od pet posto, tada ti ne preostaje ništa drugo nego politički istrgovati prolazna mjesta u različitim izbornim jedinicama. Supružnicima Puljak ususret parlamentarnim izborima zapravo i nije bila potrebna politička vještina da od očajnog SDP-a dobiju što žele jer i SDP i Centar samo nastoje politički preživjeti, sačuvati svoje sinekure i blagodati koje im donosi njihovo tzv. političko djelovanje.

Ima tu zapravo i još jedna „kvaka”. Kad bi se na parlamentarnim u određenim izbornim jedinicama, kao što je pravilo na lokalnim izborima, mogli natjecati samo kandidati čije je mjesto prebivališta u gradu ili općini u kojoj se natječu, zamislite kolike bi od tih silnih stranaka i strančica koje se natječu na predstojećim parlamentarnim izborima uopće uspjeli sastaviti listu.

U svakom slučaju, kandidati među kojima će njih 151 biti izabrani za zastupnike u Hrvatskom saboru trebali bi zaista i predstavljati područja u kojima su birani, a ne da netko želi zastupati jug Hrvatske koji je vidio možda samo na razglednicama. Tada bi možda bilo manje izjava da svakom selu, odnosno Dubrovniku, ne treba autocesta kao što je to svojedobno kazao Siniša Hajdaš Dončić. Tada Zoran Milanović kao premijer ne bi izgovorio kako je „Pelješki most iluzija za budale”. Netko tko zaista i dolazi iz izborne jedinice u kojoj je biran, argumentima bi ga uvjerio koliko su ta autocesta i taj most zapravo potrebni i da jednostavno - ne pričaju gluposti.