Srijeda, 28 Rujan 2022
PREDSJEDNIK MO BOSANKA LUKO PASKOJEVIĆ:

Za izvlaštenje uz cestu do Bosanke nije potrebno 20 milijuna kuna

Bosanka Bosanka Foto: Nikolett Emmert / Pexels
Piše:

To je jedna promjena retorike, tako je predsjednik Mjesnog odbora Bosanka Luko Paskojević prokomentirao izjavu gradonačelnika Mata Frankovića iz koje se proizlazi kako na Bosanci ipak neće postaviti rampu koja bi zapriječila prometovanje prema Srđu, odnosno tvrđavi Imperial. No, dok Franković i dalje ustraje u izjavi kako su rampu tražili mještani Bosanke, Paskojević ga demantira.

- Nama je prvi put taj prijedlog s rampom iznesen prije ljeta 2021., ali mi to nismo shvatili ozbiljno. Tada je rečeno da se čeka usvajanje Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji će biti pretpostavka da se uredi jedna takva posebna prometna regulacija od naselja Bosanka do platoa Srđa. Kad je zakon stupio na snagu mi smo tražili da nam se taj prijedlog s rampom, koji nam je bio natuknut, detaljno pojasni na koji način će se to provesti i to je taj mail za koji gradonačelnik spominje da smo tražili da se uvede zabrana, odnosno rampa. Mi nismo tražili rampu već samo da nam se gradonačelnikov prethodno izrečeni prijedlog detaljnije pojasni pa ćemo mi onda reći svoj stav. - rekao je Paskojević, naglasivši kako su stav protiv rampe mještani iznijeli na sastanku na kojem gradonačelnik nije bio.

- Na naknadnom sastanku, na kojem se gradonačelnik nije pojavo, mi smo iznijeli naš stav ljudima koje je poslao, ali oni njemu očito taj naš stav nisu prenijeli ili on nije imao vremena saslušati ih i tu je nastala ta zavrzlama, ali kako mi ne želimo rampu, neće je biti i tu je priča završena. - kazao je Paskojević te istaknuo kako mu nije jasna izjava gradonačelnika kako je za izvlaštenje uz cestu do Bosanke potrebno 20 milijuna kuna.

- Zapela mi je za oko gradonačelnikova izjava kako je samo za izvlaštenje potrebno 20 milijuna kuna. Naime, cesta od naselja Bosanka duga je jedan kilometar. Dakle, ako bi se cesta širila za neka tri metra govorimo o nekih 3.000 kvadrata. Ako je za 3.000 kvadrata potrebno 20 milijuna kuna, ispada da je za kvadrat poljoprivrednog zemljišta potrebno izdvojiti 880 eura. Čini mi se da je to napuhan iznos. - smatra Paskojević.

Naglasio je kako ga posebno zanima koje su to konkretne smjernice konzervatori dali za lijevi skretač, odnosno smanjenje negativnih utjecaja vizure.

- Prema riječima gradonačelnika s konzervatorima je sve dogovoreno, napokon su dali konkretne smjernice što treba raditi na novom projektu lijevog skretača. Zanima me konkretno koje su to smjernice, je li to sadnja bršljana, jesu li to borovi ili neko drugo hortikulturno uređenje. Koje su to konkretne smjernice koje se razlikuju od dosadašnjeg projekta Hrvatskih cesta koji je odbijen. Mi mještani Bosanke, ali i ostala javnost imamo pravo znati što su to konzervatori odlučili u ime svih nas da spriječe tu devastaciju vizualnog utjecaja na kulturno dobro. Što su to pod pritiskom nas mještana i medija napokon smislili da taj projekt lijevog skretača može biti njima prihvatljiv, a da se smanji taj negativni vizualni utjecaj. - zanima Paskojevića, koji je pozdravio gradonačelnikovu izjavu o skorom sastanku s mještanima Bosanke.
- Mi gradonačelnika i ovom prilikom pozivamo da održimo sastanak, jer bilo bi dobro da s nama podjeli informacije o smjernicama konzervatora. Nadamo se na tom sastanku možemo raspraviti i puno prijedloga nas mještana, a koji nisu izgradnja dvotračne ceste, a koji bi na sadašnjoj cesti olakšali prometovanje pa bi voljeli da se barem ti prijedlozi implementiraju za iduću sezonu. Jedan od prijedloga je zabrana zaustavljanja i parkiranja na ugibalištima te sankcioniranje takve praske jer ako stavimo znakove zabrane, a ne uvedemo kazne takve zabrane su samo mrtvo slovo na papiru i nemaju nikakvog učinka. - kazao je Paskojević te se osvrnuo na dosadašnju suradnju s gradonačelnikom.

- Naša suradnja je bila toliko konstruktivna da u četiri i pol godine nismo napravili ništa po pitanju ceste. Na ho ruk se proširilo skretanje s magistrale nakon jedne stravične prometne nesreće. Inače su i Hrvatske ceste u svojoj žalbi na rješenje kojim su konzervatori odbacili izdavanje građevinske dozvole, obrazložili da ni sadašnji priključak za Bosanku nije krajobrazno adekvatan, niti je prometno siguran. - rekao je Paskojević.

I dok je gradonačelnik Mato Franković iznio konkretne rokove početka izgradnje lijevog skretača za Bosanku, odnosno istaknuo kako bi radovi mogli početi najkasnije iduće jeseni, Paskojević ističe:
- S obzirom na dosadašnja obećanja i iskustva više ne znam u što bi vjerovao. Dok ne vidim strojeve dole u punom jeku da bubaju brdo ne vjerujem u ništa. - kazao je predsjednik Mjesnog odbora Bosanka Luko Paskojević.