Utorak, 12 Listopad 2021
SAMO DVOJE KANDIDATA SE SPOMINJU

Vodstvo SDP -a na jugu prvi put mogla bi preuzeti žena

Bivši predsjednik dubrovačkog SDP -a Jadran Barač i Katarina Gugić Bivši predsjednik dubrovačkog SDP -a Jadran Barač i Katarina Gugić Foto: JP
Piše:

Iako unutarstranački izbori u Županijskoj organizaciji SDP -a Dubrovačko – neretvanske županije još uvijek nisu niti raspisani pa još službeno nema ni kandidatura za mjesto predsjednika, u javnosti se već špekulira o imenima. Tako bi se na unutarstranačkim izborima, koji će se održati 27. studenoga, moglo dogoditi da po prvi put Županijski odbor, odnosno Organizaciju SDP -a Dubrovačko – neretvanske županije vodi žena. 

Još otkad je u studenome 2020. za predsjednika Županijske organizacije SDP -a izabran Nikola Hajdić bilo je jasno da je on na toj funkciji privremeno, više kao vršitelj dužnosti predsjednika, odnosno da mu je zadaća provesti županijski SDP kroz unutarstranačke izbore nakon što je SDP nedavno proveo kroz lokalne izbore na kojima su u Županijskoj skupštini osvojili četiri mandata, bez onih mandata koji su pripali koalicijskim partnerima. 

Unutarstranački izbori u SDP -u tek se trebaju raspisati, no javnost svakako najviše zanima tko su ljudi koji bi mogli preuzeti vodstvo nad Županijskom organizacijom te stranke. Kako se SDP -u rejting na krajnjem jugu već duže vrijeme neprestano strmoglavljuje, od osobe koja će biti izabrana na čelo Županijske organmizacije te stranke, puno se očekuje, prvenstveno da konsolidira stranačke redove te potom s jasnim programskim politikama postane primjetljiva u javnosti što posljednjih godina nije slučaj. 

Najozbiljniji kandidati koji bi trebali voditi SDP -ov Županijski odbor i organizaciju i koji su zapravo u stanju prodrmati ga, donijeti im nužno potrebe promjene, jesu Katarina Gugić i Mišo Krstičević. 

miso krsticevic 121021Mišo Krstičević. Foto: dm

Gradonačelnika Ploča Mišo Krstićevića, inače člana Predsjedništva SDP -a, dio članstva, ali i simpatizera pa i dio koalicijskih partnera, priželjkuje na mjestu predsjednik SDP -ova Županijskog odbora. No, Krstičević često zna reći kako su osobne ambicije pojedinaca  u politici i političkom usponu opasne pa tako i nije iskazivao želju voditi županijsku organizaciju. Krstičević inače ne voli gomilanje funkcija u politici, pored gradonačelnikog posla koji je zahtjevan ne odriče se svog, od politike puno zahtjevnijeg, poziva. Krističević je naime kirurg u KBC -u Split i redovito operira pacijente. On se inače još nije službeno izjasnio hoće li se kandidirati za predsjednika SDP -ovog Županijskog odbora. Tu odluku, ako je i donese, prvo će iznijeti unutar stranke. 

Iako se ni ona još nije službeno očitovala, Katarina Gugić također bi mogla biti kandidatkinja za čelno mjesto u Županijskom SDP -u. Neslužbeno se može čuti kako razmišlja o kandidaturi. Ona je inače od 2017. načelnica Općine Vela Luka.  Završila je Stručni studij „Turističko poslovanje” na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Kad je u pitanju njezin politički uspon, bila je predsjednica Foruma mladih Vela Luka i tajnica tamošnjeg SDP -ova Općinskog odbora. Od 2013. do 2017, bila je vijećnica u velolučkom Općinskom vijeću te članica Glavnog odbora SDP -a Hrvatske. Na koalicijskoj listi SDP -a, koju je na lokalnim izborima predvodio Mišo Krstičević, Gugić je bila četvrta kandidatkinja, a mandat koji je osvojila, prepustila je Ivu Žuveli. 

Ukoliko istakne kandidaturu moglo bi se dogoditi da Katarina Gugić bude prva žena na čelu SDP -ova Županijskog odbora. SDP -u, kako na razini države, tako i na lokalnim razinama, predstoje promjene, svojevrsna katarza i konsolidiranje. Prva promjena za SDP na razini Županije možda je upravo prilika da za predsjednicu izaberu ženu.