Četvrtak, 16 Svibanj 2024
ZAHVALIO JE I PLENKOVIĆA ZAMOLIO DA NOVAC DONIRA, REKAO JE I KOME

VLADA BABY LASAGNU NAGRADILA S 50.000 EURA, ON JE ZATRAŽIO DA SE NOVAC DONIRA U HUMANITARNE SVRHE

Baby Lasagna Baby Lasagna Foto: Goran Šebelić / CROPIX


Tehnička Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli novčane nagrade Marku Purišiću, umjetničkog imena Baby Lasagna, u iznosu od 50.000 eura za uspjeh na ovogodišnjem Eurosongu i kao posebno priznanje Vlade za doprinos promidžbi i međunarodnoj vidljivosti Hrvatske.

- Vlada mu je odlučila za njegov uspjeh na Pjesmi Eurovizije, a osobito za ogromnu promidžbu koju su njegova pjesma, on i sjajan rezultat donijeli Hrvatskoj i našoj međunarodnoj vidljivosti, dodijeliti novčanu nagradu od 50.000 eura. - rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Čestitao je i zahvalio Purišiću na fascinantnom uspjehu na Eurosongu koji se održao u subotu u Švedskoj, gdje je osvojio najveći broj glasova publike i završio na drugome mjestu.

- To je najbolji uspjeh bilo kojega hrvatskoga predstavnika na Pjesmi Eurovizije od kada je Hrvatska samostalna i neovisna, dakle od onog uspjeha grupe Riva iz 1989. i tadašnje organizacije Eurovizije u Zagrebu. Ovo je fascinantan uspjeh i rezultat. - rekao je Plenković.

Zahvalio se Zagrebu i Umagu na prekrasnom dočeku te svim sugrađanima koji su ga došli pozdraviti i čestitati Purišiću.

- Bili su to prekrasni trenuci sjajnog mladog čovjeka i njegovog tima i želimo mu puno uspjeha u daljnjoj karijeri. - rekao je Plenković.

U obrazloženju odluke navedeno je kako se projekt Baby Lasagne pokazao kao izvrstan primjer osmišljene glazbe s etno prizvukom i elementima narodne nošnje te prikaza života na selu i izazova mladih ljudi suočenih s odlukom o odlasku u velike gradove.

Ipak, Baby Lasagana nakon toga je objavio kako ne namjerava uzeti taj novac.

„Zahvaljujem hrvatskoj vladi na novčanoj nagradi u iznosu od 50.000 eura. Ipak, te novce ja ne mogu prihvatiti. Mogao bih navesti mnogo razloga zašto, ali prvi, najbitniji i dovoljni je što postoji puno drugih pojedinaca i organizacija kojima će ti novci daleko više pomoći. Ovim putem molim gospodina Plenkovića da u moje ime i u ime hrvatske vlade donira 25.000 eura Zavodu za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju s dnevnom bolnicom Mladen Ćepulić. Nadalje, ostalih 25.000 eura volio bih donirati Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica KBC Zagreb. Hvala.” - poručio je u svojoj objavi Marko Purišić.

(Hina)