Subota, 28 Siječanj 2023
SLUČAJ JAHTE POD SANKCIJAMA KOJA JE ISPLOVILA IZ HRVATSKE

Usmanova PR služba potvrdila da on nije vlasnik „Irine VU”

"Irina VU" "Irina VU" Foto: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX


Služba za odnose s javnošću Alishera Usmanova u petak je izvijestila da Usmanov nije vlasnik jahte Irina VU, koja je pod međunarodim sankcijama, a zbog čijeg je isplovljavanja iz hrvatske luke pokrenuto kriminalističko istraživanje nad osam osoba.

„Gospodin Usmanov nije vlasnik jahte Irina VU i ni na koji način nije povezan s njezinim nestankom iz hrvatske marine”, navode danas nakon špto je niz medija, unatoč tome što je informacija kako Usmanov više nije vlansik jahte, ponovljena u nizu medija.

Kriminalističkim istraživanjem o isplovljavanju ruske jahte pod sankcijama „Irina VU” obuhvaćeno je ukupno osam osoba, a četiri su i formalno uhićene, neslužbeno se doznaje u petak poslijepodne dok i dalje traju pretrage prostorija osumnjičenih i prikupljanje drugih dokaza.

Šestero osumnjičenih navodno je sa splitsko - dalmatinskog područja, a dvoje iz Šibensko - kninske županije, čije će tužiteljstvo kasnije voditi slučaj, s obzirom da je jahta pod sankcijama otišla s veza na Murteru. Od četvero uhićenih troje je članova posade zaplijenjene jahte, dok je četvrti bivši kapetan prethodne posade.

Policija je ranije izvijestila da je, vezano uz isplovljavanje jahte pod sankcijama u listopadu 2022. godine, u tijeku provođenje tzv. dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija.

Luksuzna jahta „Irina VU” bila je pod sankcijama EU-a, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja. Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

(Hina)