Srijeda, 18 Svibanj 2022
BIVŠI MINISTAR ZDRAVSTVA ANDRO VLAHUŠIĆ:

U županijama u kojima je HDZ na vlasti de facto ne rade pobačaje

Andro Vlahušić Andro Vlahušić Foto: Davor Mladošić
Piše:

Svim ženama u Hrvatskoj treba omogućiti besplatan pobačaj do desetog tjedna trudnoće, o trošku HZZO -a, a da one biraju ustanovu u kojoj će to napraviti, kazao je bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić, referirajući se na slučaj Čavajda.

- Na godišnjoj razini u Hrvatskoj se napravi 7.500 pobačaja. Od toga je samo jedna trećina ili 2.500 pobačaja na zahtjev žene. Dvije trećine su ili spontani ili pobačaji kao što je izvanmaterična trudnoća. Tih 2.500 pobačaja koštaju žene u Hrvatskoj od dvije do tri tisuće kuna i izvode se u javnim ustanovama, nažalost tek u rijetkima. Samo tri zdravstvene ustanove – KBC Rijeka, OB Pula i KB Merkur, godišnje izvedu polovicu pobačaja. - rekao je Vlahušić.

Osvrnuo se i na priziv savjesti.
- To je uvedeno kao opće pravo, kao regulacija s europskim pravom. U Hrvatskoj tada nije bio problem s pobačajem, možda s dva do tri posto liječnika i ginekologa koji su tada imali priziv savjesti. To je brojka koja je danas u Sloveniji, tri posto. U proteklom razdoblju to je postalo pomodno, zarazno, s tim rigidnim stavom par pojedinaca zarazilo je cijelo osoblje. - smatra Vlahušić koji je istaknuo kako to nije u skladu ni sa zakonom ni s pravilnikom HZZO- a jer bolnica, kazao je, mora obavljati sve ono što je zakonom propisano.

- Kad se vidi kako je raspoređena županijska vlast ili regionalna vlast, vidite da županije u kojima je HDZ na vlasti de facto ne rade pobačaje. Takva praksa odbijanja izvršavanja pobačaja potječe iz HDZ -a. Kad je u pitanju Zagreb, Bandić i njegovi ljudi su birali ljude. Primjerice, bolnica Sveti Duh je od bolnice u kojoj su se radili pobačaji, postala bolnica u kojoj nitko više ne želi raditi pobačaje. - kazao je bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić.