Utorak, 21 Prosinac 2021
NAČELNICA OPĆINE VELA LUKA KATARINA GUGIĆ USUSRET PRORAČUNSKOJ SJEDNICI

U Veloj Luci uredit će se Memorijalna zbirka „Oliver Dragojević“

Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić Foto: Davor Mladošić
Piše:

Proračun Općine Vela Luka za 2022.godinu bit će nešto manji nego ovogodišnji, odnosno 20,6 milijuna kuna, dok je proračun u 2021. godini iznosio 21,4 milijuna kuna. Glavni projekti o kojima će velolučki vijećnici raspravljati na sjednici najavljenoj za 22. prosinca su uređenje Memorijalne zbirke „Oliver Dragojević“, kao i osnivanje Poduzetničkog inkubatora Vela Luka.

- Do sada je Općina Vela Luka bila na raspolaganju poduzetnicima i onima koji to žele postati te smo tijekom pandemijske krize o njima vodili posebnu brigu. Pored toga uvijek se pitamo što još možemo napraviti. Stoga smo osmislili i pokrenuli Poduzetnički inkubator s namjerom objedinjavanja svih javnih servisa koji će biti na raspolaganju poduzetnicima. Želja nam je da se poduzetnici koncentriraju na svoje ideje i planove te stvaranje novih vrijednosti i širenja poslovanje, a na nama je da što bezbolnije prebrode administrativne i druge prepreke. – rekla je za Južni načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić.

Prema njezinim riječima, proračunom su također predviđena sredstva i za dodatne mjere poticanja zapošljavanja, sufinanciranje troškova najma prostora poduzetnicima početnicima kao i nastavak daljnjeg otkupa zemljišta u Poduzetničkoj zoni.

Načelnica Gugić pohvalila se i EU projektom „Radost za obitelj“ kojim se uvodi produljeni rad vrtića i koji se u punom iznosu financira putem europskih fondova.

- Projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića „Radost“ s ishođenom građevinskom dozvolom čeka natječaje EU fondova, a proračunom smo planirali i otkup terena na drugoj lokaciji za dodatne prostorije za potrebe vrtića s obzirom da je sadašnji prostor nedovoljan. U postupku smo ishođenja građevinske dozvole za projekt rekonstrukcije zgrade sportsko - rekreacijske namjene kako bi isti bio spreman za EU natječaje. – kazala je Katarina Gugić.

Za sljedeću godinu najavila je i radove na širenju kanalizacijske mreže do budućeg Pomorsko - putničkog terminala koji su i preduvjet za dobivanje uporabne dozvole terminala, kao i završetak pripreme dokumentacije i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa za EU projekt „Aglomeracije Vela Luka“.

- Od projektne dokumentacije istaknula bi izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije Zadružnog doma, budućeg Zavičajnog muzeja Vele Luke, izmjenu prostorno - planske dokumentacije i izradu Prometne studije. Novina u Proračunu je izrada strategije brendiranja i vizualnog identiteta kojom ćemo definirati posebnosti po kojima se razlikujemo od drugih i na vrijeme odgovoriti potrebama današnjih turista, pritom ne ugrožavajući kvalitetu života domaćih ljudi. – rekla je načelnica Gugić.

Posebno je naglasila i kako će u okviru sustava gospodarenja otpadom, „podijeliti čipirane spremnike za miješani komunalni otpad i potpunosti uvesti sakupljanje s kućnog praga ondje gdje to moguće, što je pravedniji i efikasniji sustav“.