Nedjelja, 19 Studeni 2023
Udruga za promicanje ljudskih prava i građanskog aktivizma KaP

U KORČULI ĆE SE ODRŽATI PROSVJEDNA AKCIJA „SIGURNOST I POVJERENJE ZA ŽENE“„Dva mjeseca od brutalnog ubojstva studentice Mihaele Berak, izlaskom na ulice i simboličnim javnim akcijama zahtijevamo pravdu za ubijenu Mihaelu i njenu obitelj te sankcije za sve odgovorne za propuste u ovom slučaju!” - kažu iz korčulanske Udruge za promicanje ljudskih prava i građanskog aktivizma KaP i kolektiva radijskog showa o ravnopravnosti spolova K’o žena i pozivaju sugrađane da im se u ponedjeljak, 20. studenoga pridruže u akciji „Sigurnost i povjerenje za žene“. Akcija će se u Korčuli održati na ulazu u Stari grad u 11:30 sati, a sudjelovanjem možete iskazati solidarnost sa ženama Osijeka i svim ženama koje trpe nasilje.

„Slučaj ubojstva Mihaele Berak još jednom je pokazao nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama. Cijeli niz propusta u postupanju policije dobro je poznat javnosti. U javnost su plasirane pogrešne kvalifikacije ovog teškog ubojstva, prvo kao samoubojstvo, potom nesretni slučaj prilikom provjere oružja. Posebnu zabrinutost u javnosti, a s obzirom na iznesene okolnosti slučaja izaziva činjenica da je okrivljeniku uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje.” - pišu iz Udruge KaP.

„Ovaj slučaj ukazuje na probleme s postojećim zakonskim rješenjima, kao i trenutnim prijedlogom Vlade RH u proceduri, a vezano za sankcioniranje femicida. Naime po trenutnom prijedlogu Vlade RH ovo teško ubojstvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid! Baš kao ni slučajevi poput onih zbog kojih obilježavamo nacionalni i međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i borbe protiv femicida (brutalna ubojstva sutkinje i odvjetnice na sudu u Zagrebu i ubojstvo 14 studentica iz Montreala).” - govore iz KaP-a.

„Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, pa tako ni femicid, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju.

Postojeće politike i zakoni ne štite žene od nasilja. Policija ne štiti žene od nasilja. Državne institucije ne štite žene od nasilja. To dovodi do eskalacije nasilja i u konačnici do ubojstava žena.” - navode iz udruge.

„Simboličkom javnom akcijom „Sigurnost i povjerenje i za žene“ žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Postoje uspješni modeli suzbijanja femicida! Zahtijevamo usvajanje politika i zakona koji će štititi žene od rodno uvjetovanog nasilja, osobito njegove najbrutalnije manifestacije – femicida i strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja kućama izvan dužnosti.

Akcija se održava uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u 16 gradova i mjesta u Hrvatskoj. U Zagrebu smo ispred Ministarstva unutarnjih poslova – jedne od karika u sustavu zaštite žena od nasilja koji ne funkcionira.” - napisali su u KaP-u pitavši „koliko mrtvih žena treba da se Vlada Pokrene” te su ponovili svoje zahtjeve:
„1. Donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama, uključujući femicid i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu;
2. donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu;
3. uvođenje novog kaznenog djela femicida kao ubojstva žene zbog njenog roda;
4. strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja kućama izvan dužnosti.”

jp