Nedjelja, 24 Rujan 2023
Tvrtka Respekt tužila je Grad Metković

TUŽBA PROTIV GRADA METKOVIĆA TEŠKA JE 90,7 MILIJUNA KUNA, ROČIŠTE JE U LISTOPADU

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, direktor Respekta Tomislav Mandić i ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić na potpisivanju ugovora o dodjeli sredstava Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, direktor Respekta Tomislav Mandić i ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić na potpisivanju ugovora o dodjeli sredstava Foto: DNŽ
Piše:

Na sudu je za 25. listopada zakazano ročište po tužbi koju je protiv Grada Metkovića zbog izvlaštenja iz Poslovne zone Dubravica podnijela tvrtka Respekt. Ta je tvrtka naime u Dubravici, kao investitor, trebala graditi bioplinsko te postrojenje za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Tužbom tvrtka Respekt za naknadu štete od Grada Metkovića potražuje 90,7 milijuna kuna. Veliki je to iznos novca. Do ročišta je još mjesec dana, a metkovski gradonačelnik Dalibor Milan suzdržava se od komentara kako ne bi ugrozio položaj Grada Metkovića u tom sudskom sporu.

- Ne bih iznosio neke činjenice jer se to zlouporabljuje u postupku. Imamo odvjetnike koji nas zastupaju i koji nam vjeruju. - kratko je kazao Milan.

Naime, prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za postrojenje za proizvodnju energije iz OIZ Metković, tvrtka Respekt u Poslovnoj zoni Dubravica trebala je graditi bioplinsko postrojenje kojim bi se zbrinulo 23.700 tona bio otpada s područja Dubrovačko – neretvanske i dijela Splitsko – dalmatinske županije.

Projekt se trebao realizirati u tri faze, u prvoj je bila planirana izgradnja bioplinskog postrojenja, u drugoj fazi centar za sortiranje i recikliranje dok je treća faza projekta predviđala ekološko gospodarenje otpadom.

Naime, ugovor s tvrtkom Respekt grad Metković raskinuo je još u studenom 2021. jer se ta tvrtka kao investitor u Poslovnoj zoni Dubravica, navodno nije pridržavala preuzetih obveza. Naime, u roku predviđenim ugovorom nisu ishodovali građevinsku dozvolu.

Inače, projekt koji je trebala realizirati tvrtka Respekt težak je 111 milijuna kuna, a za njegovu realizaciju dodijeljeno je 49 milijuna kuna bespovratnih sredstava temeljem ugovora koji su svojevremeno potpisali tadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor tvrtke Respekt d.o.o. Tomislav Mandić.

U postrojenju u Dubravici trebalo je biti zaposleno oko 70 ljudi, no ono nije izgrađeno. Tvrtka Respekt prema ugovoru o kupoprodaji nekretnine koji je s Gradom Metkovićem sklopljen u svibnju 2019. imala je rok od 18 mjeseci za ishodovanje građevinske dozvole koju nisu ishodovali.