Ponedjeljak, 15 Travanj 2024
VEĆINA JE TU DA POPUNI BROJ NA LISTI, ALI IMA I ONIH S „VLAŽNIM SNOVIMA”, A REALNO MOŽE SE OČEKIVATI ŠEST MANDATA IZ DUBROVAČKO - NERETVANSKE ŽUPANIJE

TKO SVE IZ DUBROVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE ŽELI U SABOR, EVO POPISA KANDIDATA

Piše:

U X. izbornoj jedinici na predstojećim izborima u srijedu natječe se 17 lista i na njima, sukladno tome da se iz svake izborne jedinice bira po 14 zastupnika, 238 kandidata. X. izbornu jedinicu čine cijela Dubrovačko – neretvanska županija i veći dio Splitsko – dalmatinske uključujući grad Split. S obzirom na broj stanovnika nekako je bilo za očekivati da od ukupnog broja kandidata iz Dubrovačko – neretvanske bude njih barem četvrtina, odnosno njih najmanje 59. No, manje ih je toga, samo 41 ime iz Dubrovačko – neretvanske županije našlo se na kandidacijskim listama.

Pri tome na tri liste nema niti jednog kandidata iz Dubrovačko – neretvanske županije. Nikoga iz Dubrovačko – neretvanske županije nisu uspjele ili nisu željele kandidirati, kako god, Autohtona Hrvatske stranka prava - Dražen Keleminec, Dalmatinska akcija i Javno dobro.

Najviše kandidata iz Dubrovačko – neretvanske županije broji lista Možemo! - Srđ je Grad, što je, sukladno tome da su srđevci okosnica djelovanja Možemo u Dubrovniku, i očekivano. Tako ta lista broji sedam imena s juga. Nositelj je Đuro Capor iz Dubrovnika, Igra Šain Kovačević iz Račišća, tj. Korčule je na trećem mjestu, Petra Marčinko iz Dubrovnika na četvrtom, Vinka Lozica iz Korčule na šestom, Igor Miošić iz Dubrovnika na osmom, a na devetom je, također iz Dubrovnika, Milana Romić Viđen. Još je jedan Dubrovčanin na toj listi, Marko Giljača na 14 mjestu.

Po pet mjesta kandidatima iz Dubrovačko – neretvanske županije dale su dvije koalicije.

Fokus – Republika također ima nositelja koji je, iako dugi niz godina živi u Zagrebu, nominalno iz Dubrovnika, a to je Mato Pavličević. Na trećem mjestu je Miroslav Pavlović, također iz Dubrovnika, a na četvrtom Nikolina Bilić Poljanić iz Orebića. Ranka Cvitanović iz Dubrovnika je na petom, a zastupljena je i dolina Neretve sa Sandom Smolčić Odak na devetom mjestu. Što se tiče ove liste zanimljivo je da od 14 kandidata njih polovica nema prebivalište u X. izbornoj jedinici u kojoj se kandidiraju. Većina lista ima takvih kandidata, ali koalicija Fokus – Republika u tome odskače.

Pet kandidata iz Dubrovačko – neretvanske županije ima i koalicija SDP – Centar – HSS – DO I SIP – Reformisti – Glas. Najviše je rangiran Mišo Krstičević iz Ploča na četvrtom mjestu, a nakon njega Katarina Gugić iz Vele Luke na šestom mjestu. Viktorija Knežević iz Centra iz Župe dubrovačke na sedmom je mjestu, a Nika Silić Maroević iz Račišće, odnosno Korčule na devetom. Na zadnjem je mjestu Anita Bonačić Obradović iz Dubrovnika.

Po četiri kandidata imaju dvije koalicijske liste.

Tako je na listi koalicije HDZ – HSLS – HDS – HNS – HSU nositelj Branko Bačić iz Blata dok je Mato Franković iz Dubrovnika četvrti. Dolina Neretva zastupljena je s dvoje kandidata, Marijom Vučković iz Ploča na šestom i Daliborom Milanom iz Metkovića na devetom mjestu.

Koalicija Domovinski pokret – Pravo i pravda odlučila se da joj nositelj liste bude iz Zagreba, a to je Stipo Mlinarić, dok je od četiri kandidata iz Dubrovačko – neretvanske županije najviše rangiran Ričard Milun iz Dubrovnika na trećem mjestu. Ostali kandidati su pri začelju liste, Ivona Topić Ćerlek iz Opuzena je na desetom, Marin Mataga iz Podgradine na 11. i Mila Jakovljević iz Korčule na 12. mjestu.

Na sedam lista našlo se po samo dva kandidata iz Dubrovačko – neretvanske županije pri čemu kao dobar vic zvuči to da je među njima i koalicijska lista Mosta, koji je nastao u Metkoviću. Na listi koalicije Most – Hrvatski suverenisti – HKS – NLM tako je očekivano nositelj Božo Petrov iz Metkovića, a Dubrovačko – neretvansku županiju zastupa još samo Josip Mikuš uz Dubrovnika na petom mjestu.

Lista Odlučnost i pravednost ima dva kandidata iz DNŽ, Mirko Petrušić iz Ploča je na šestom mjestu, a Slobodan Vukotić iz Dubrovnika je na desetom mjestu.

Na listi Stranke Ivana Pernara su Ljiljana Pernar iz Cavtata na trećem i Marko Vučković iz Dubrovnika na petom mjestu.

Na koalicijskoj listi HSP – Hrvatsko bilo – HDSS Mario Galov iz Metkovića je na osmom, a Iva Borovina iz Korčule na desetom mjestu.

Na listi Radničke fronte dvoje je kandidata s Osojnika, odnosno iz Dubrovnika, Petra Božanja na visokom drugom te Damir Miliša na sedmom mjestu.

I Ričard nezavisni ima dva kandidata iz Dubrovačko – neretvanske županije, a to su Mario Prižmić iz Vele Luke na trećem i Ivana Čaljkušić iz Lastova na četvrtom mjestu.

Koalicija Socijaldemokrati – IDS – PGS - Laburisti – Demokrati ima nositelja iz Dubrovačko – neretvanske županije, Kuzmu Tomašića iz Smokvice, a drugi kandidat je Mato Marlais iz Župe dubrovačke, odnosno Čibače, na osmom mjestu.

Dvije liste imaju po jednog kandidata uz Dubrovačko - neretvanske županije pri čemu je Ivan Grbec iz Banje nositelj liste SRP-a, a Tonći Marinović iz Baćine je na 13. mjestu koalicije Umirovljenici zajedno – SU – BUZ – DSU.

Najveći dio ovih imena tu je da popuni mjesto na listama, rijetki među njima mogu se nadati saborskom mandatu, većina njih je toga i svjesna, neki s druge strane imaju možda i „vlažne snove”, neki su tu zbog egzibicije, ali u konačnici sve je to dio političkog života i njihovo sudjelovanje na izborima je pozitivno. Ipak, realno je da u najboljem slučaju birači u Dubrovačko – neretvanskoj županiji sa svih 17 lista mogu očekivati maksimalno šest izborenih mandata zastupnika iz svoje županije. To bi inače, s obzirom na dosadašnju zastupljenost Dubrovačko – neretvanske županije u Hrvatskom saboru bio jako dobar rezultat. Možda se neko dodatno mjesto za zastupnike iz Dubrovačko – neretvanske županije može otvoriti, ovisno o rezultatima izbora, eventualnim odlascima pojedinaca na ministarska mjesta, odnosno da uđu u Sabor kao zamjene.