Nedjelja, 24 Rujan 2023
Dio iznajmljivača odbio je preuzeti kante pa smeće bacaju u šumu

TKO NA KORČULI BACA SMEĆE U ŠUMU? NEPLATIŠE

Grad Korčula dijeliu građana već je podijelio kante Grad Korčula dijeliu građana već je podijelio kante Foto: Grad Korčula
Piše:

Gradsko vijeće Grada Korčule još je u ožujku usvojilo odluku o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada na gradskom području pa je KTD Hober osigurao besplatne spremnike za individulano prikupljanje otpada. Kad su se dijelile, kante za odvojeno prikupljanje otpada – plave za papir, a žute za plastiku te zelene za miješani komunalni otpad, prvo su podijeljene na području Čare i Zavalatice. No, dio stanovnika, odnosno privatnih iznajmljivača, umjesto u kante, smeće izgleda radije baca u šumu, barem je tako bilo u kolovozu.

Među njima ima onih koji nisu evidentirani kao obveznici plaćanja odvoza otpada. Bacanje smeća u šumu umjesto u za to predviđene kante neki pravdaju bojkotom stanovništva jer su kante dobili u kolovozu, no zapravo je jasno kako se radi o krajnje primitivnom činu onih koji misle da Hoberu neće morati platiti račune ako njihovo smeće završi u šumi.

Smeće u šumu umjesto u kante u Zavalatici su izgleda najčešće bacali iznajmljivači i to oni kojima Zavalatica nije mjesto prebivališta.

Korčulanskoj gradonačelnici Niki Silić Maroević dio stanovnika Korčule u posljednje vrijeme na društvenim mrežama zamjera kako je grad prljav, ona pak ističe kako je svjesna da je stare navike ljudi teško mijenjati.

Ipak, najavljuje stati u kraj onima čije smeće završava u okolišu.

- Te slike smeća, koje neki bacaju gdje ne treba nikome ne odgovaraju, očekivali smo ih i bit će toga još i moramo se s time boriti. Činjenica je da je određeni dio proizvođača komunalnog otpada koji nisu u evidenciji odbio uzeti kante i svoje su smeće bacali tamo gdje ne treba. - kazala je Silić Maroević, upozorivši:

- Plaćanje odvoza smeća je zakonska obveza. Jednako kao što nam smeta smeće po prirodi, trebali bi nam smetati i neplatiše. - naglasila je te dodala kako se situacija oko propisnog načina odlaganja otpada ipak polako popravlja.

- Uređujemo evidenciju i apeliram na one koji nisu preuzeli kante da se ne srame što to nisu napravili, neće ih nitko vikati ili kazniti. - kazala je i dodala kako je gradskim službama poznato da se dio iznajmljivača soba i apartmana kojima je mjesto prebivališta prijavljeno negdje drugdje, smeća rješavaju na neprimjeren način.

- Neke do tih iznajmljivača smo već zabilježili i nastavit ćemo jer je to lako iskontrolirati, ali red ne odgovara svima pa je potreba suradnja svih od mještana, mjesnih odbora, komunalnih redara i Hobera, jer svima nam je valjda u interesu da su nam mjesta čista i uredna. - kazala je.

Silić Maroević istaknula je kako je Grad Korčula pribavio žute i plave kante iako nemaju ni reciklažno dvorište ni način na koji zbrinuti izdvojeni otpad. Dodala je kako su u suradnji s Općinom Lumbarda u njihovu reciklažnom dvorištu nabavljeni rolo kontejneri.

- Sad zaista imamo priliku „actually” izdvojiti taj otpad i on se više ne izdvaja uzaludno. Odluku koju smo donijeli na Vijeću nastavljamo provoditi radi reda i pravednog načina naplate. - rekla je korčulanska gradonačelnica Nika Silić Maroević.