Nedjelja, 09 Lipanj 2024
OKO 500 OSOBA GODIŠNJE U HRVATSKOJ OBOLI OD KARCINOMA JETRE

SVAKI ČETVRTI GRAĐANIN IMA NEALKOHOLNU MASNU JETRU

Nezdrava prehrana dovodi do bolesti jetre Nezdrava prehrana dovodi do bolesti jetre Foto: Tumisu / Pixabay


Oko 500 osoba godišnje u Hrvatskoj oboli od karcinoma jetre, a svaki četvrti građanin ima nealkoholnu masnu jetru kao posljedicu nezdrave prehrane, konzumacije alkohola i nekretanja, pokazuju istraživanja.

- Posljednjih se godina bilježi konstantan porast slučajeva masne jetre, sukladno porastu incidencije metaboličkog sindroma, šećerne bolesti, hipertenzije i povišenog kolesterola. - kazala je dopredsjednica Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD) Ivana Mikolašević upozorivši da masna jetra može dovesti do primarnog karcinoma jetre koji je danas peti najčešći karcinom.

- Problem je što taj karcinom u početku nema nikakvih simptoma pa ga se često otkriva u uznapredovalim fazama. - naglasila je.

Predsjednik HGD-a Ivica Grgurević masnu je jetru povezao s manjkavim kretanjem i nepravilnom prehranom. Kod starijih osoba tome treba dodati pušenje i konzumaciju alkohola.

- U trenutku kada pacijent razvije simptome, riječ je o uznapredovalom stadiju, najčešće to je već ciroza i tada su mogućnosti liječenja sužene. - upozorio je te pozvao građane da mijenjaju nezdrave navike, da vode računa o svojoj jetri i nezanemaraju preglede, jer ako se otkrije na vrijeme, 90 posto bolesti jetre je izlječivo.

Grgurević je također upozorio da testovi na jetrene enzime često nisu dovoljno osjetljivi za prepoznavanje pacijenata koji imaju bolest jetre. U slučaju teže bolesti jetre ponekad je jedino preostalo rješenje transplantacija jetre. Godišnje se u Hrvatskoj napravi prosječno 120 transplantacija jetre, od čega najveći broj zbog malignih tumora jetre (30 - 40 posto), zatim zbog ciroze uzrokovane alkoholom (20 - 25 posto) te ciroze kojoj je u podlozi nealkoholna masna jetra (15 posto) dok ostatak predstavljaju rjeđe bolesti jetre.

Vedrana Larva / Hina