Četvrtak, 02 Prosinac 2021
VLADA PREDLAŽE ZAKONSKE IZMJENE

Sva će djeca od četvrte godine morati u predškolski odgoj, a i najmanje općine morat će imati organiziran vrtić

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Foto: Tomislav Pavlek /Hina


Radi povećanja obuhvata djece rane i predškolske dobi Vlada izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju predlaže propisivanje obaveznog organiziranja predškolskog odgoja i obrazovanja u jedinicama lokalne samouprave (JLS) tako da će i najmanje među njima morati imati organiziran vrtić, točnije predškolski odgoj, a mogu ga suorganizirati sa susjednim jedinicama lokalne samouprave.

- Cilj je povećati obuhvat djece u dječjim vrtićima pri čemu se uvodi obavezno pohađanje predškole djece od četvrte do šeste godine starosti te se u tom smislu definiraju i propisuju obaveze organiziranja predškolskog odgoja i obrazovanja u jedinicama lokalne samouprave odnosno suorganizacije sa susjednim JLS -ima. - rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na sjednici Vlade u četvrtak.

Istaknuo je i da je novina uspostava nacionalne mreža dječjih vrtića, a mijenjaju se i kriteriji za zapošljavanje u dječjim vrtićima, pa će se ubuduće učitelji iz primarnog obrazovanja moći angažirati za izvođenje programa predškole.

Donošenjem mreže dječjih vrtića na nacionalnoj razini omogućilo bi se bolje planiranje potrebe izgradnje i dogradnje dječjih vrtića radi smanjenja razlika, uz mogućnost većeg obuhvata djece u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

(Hina)