Srijeda, 29 Prosinac 2021
LOKALNA VLAST ONLINE: OPĆINA SMOKVICA

Smokviški proračun „papala maca”

Vrh naslovne stranice Općine Smokvica Vrh naslovne stranice Općine Smokvica


Možda u pojedinim segmentima konfuzna, ali službena web stranica Općine Smokvica na adresi www.smokvica.hr bila bi jedna je od potpunijih informacijama među onima koje smo dosad obradili u rubrici „Lokalna vlast online”, da nije netransparentnosti kad je riječ o proračunu.

Ono što smo prvo zamijetili jest da sigurno nećete imati problema kontaktirati koga vam je potrebno u toj općini na otoku Korčuli. Načelnik Kuzma Tomašić čak je naveo i svoj mobitel, a tu su i svi ostali potrebni kontakti i podaci od komunalnog redarstva do pročelnika i komunalnog poduzeća Krublić d.o.o. u općinskom vlasništvu.

U Smokvici su što više toga željeli nagurati u samu naslovnicu stoga ona i djeluje pomalo konfuzno, no manja je to zamjerka od konfuzije koju izaziva npr. traženje zapisnika sjednica Općinskog vijeća, odnosno odluka, dio amo, dio tamo, ali uglavnom se mogu naći, međutim, te bi objave trebalo uskladiti, da se zna gdje su sve.

Stranica u pojedinim dijelovima doseže zadovoljavajuću razinu transparentnosti zato i jest čudno što nismo uspjeli pronaći ništa od proračunu za 2022. godinu, „papala maca”. Što se tiče ovogodišnjeg proračuna, također nedostaju dokumenti, kratka prezentacija proračuna za 2021. je na stranici, ali primjerice službeni proračunski dokument u općem dijelu nedostaje. Naime, link koji bi trebao voditi na taj dokument vodi na nepostojeći dio stranice, odnosno uklonjeni. Ipak, ispravan je link na posebni dio proračuna. No, zbunjujuće je to za prosječnog korisnika. Nema ništa o rebalansima proračuna, ali treba spomenuti kako su u samoj rubrici dostupni izvještaji za prva tri kvartala ove godine.

Zamijetili smo i kako je građanima bilo ponuđeno da daju prijedloge za ovogodišnji proračun, no opet kad je riječ o proračunu za sljedeću godinu također ništa.

Da nije tih detalja s proračunom, koji su ipak malo više od tek pukih detalja, jer riječ je o najvažnijem dokumentu općine, stranica Općine Smokvice zaslužila bi veću ocjenu od dvice koju joj dodjeljujemo.

Primijetili smo i nedostatak pojedinih dokumenata u postupcima javne nabave, odnosno u sekciji zaključenih postupaka.

Ostali dijelovi stranice su uredni i pružaju korisnicima dovoljno informacija.

Redakcija Južni