Subota, 14 Svibanj 2022
TJEDNI RAZGOVOR: DAMIR VLAŠIĆ, PREDSJEDNIK MLADEŽI HDZ -A VELA LUKA

SDP u Veloj Luci kao bitne obilježava projekte koji počnu i završe se u jednom danu

Damir Vlašić Damir Vlašić Foto: Davor Mladošić
Piše:

Na idućoj sjednici Općinskog vijeća Vela Luke za novog vijećnika će prisegnuti HDZ -ov Damir Vlašić te zamijeniti kolegicu Danijelu Lovričević koja Vijeće napušta zbog osobnih razloga. Vlašić je profesor glazbene umjetnosti i predaje u velolučkoj Gimnaziji. Vodi Puhački orkestar u Potomju, ali organizira i mnoga glazbena događanja diljem Dubrovačko - neretvanske županije. Osim glazbom, ovaj 26 -godišnjak bavi se politikom pa je predsjednik Mladeži HDZ -a Vele Luke i prema tome član velolučkog stranačkog Općinskog odbora.

U tjednom razgovoru za Južni na pitanje kakva su mu očekivanja od Općinskog vijeća, Vlašić kaže:
- Iskreno, mi u velolučkom HDZ-u nemamo neka velika očekivanja od rada sadašnjeg Općinskog vijeća jer vladajući na čelu sa SDP -om ne prihvaćaju nijedan naš prijedlog i kritiku. Primjerice, nedavno su obilježavali postavljanje vertikalne signalizacije, kao bitnog projekta, koji je i započeo i završio u jednom danu. Moje kolege su još u rujnu iznosile problem vertikalne signalizacije u mjesto, posebno naglašavajući kako se pješački prijelaz ispred škole više ne vidi.

Načelnica se najviše bavi samopromocijom i to joj ide jako dobro. Redovito dobijamo brošure s ostvarenim općinskim projektima i tu se često nađu i projekti koje je provela Županije, ali ona to bez problema prikazuje kao svoje. - govori između ostalog Damir Vlašić.

Koje će biti glavni smjer Vašeg djelovanja u Vijeću?
- Što se mog rada tiče ja ću se bazirati na svoju struku i pokušati da se obogati kulturni sadržaj u Vela Luci. Govorit ću o stvarima o stvarima na kojima se do sada nije govorilo, a to je pitanje mladih, u prvom redu njihovo zapošljavanje i perspektiva, kao i sudjelovanje u radu Općine. U predizbornoj kampanji sam govorio i o potrebi izgradnje prostora za udruge. Vidim da se nešto počelo raditi na rješavanju toga problema jer je općinska uprava otkupila dio zgrade koja je sad u potpunom općinskom vlasništvu i navodno se tu planira urediti prostor za udruge. No, s obzirom na rad Općine, očekujemo da bi to moglo biti završeno za 70 –tak godina. Općinski proračun, nažalost, nije baš velik, već je dosta slab i država ga potpomaže kroz Fond za fiskalno izravnavanje za nerazvijene općine i to u iznosu od tri milijuna kuna. A načelnica tu pomoć prikazuje da je „izvukla“ novac od države za projekte.

Naglašavate da će te najviše baviti kulturom, odnosno glazbom, pa kako onda gledate na realizaciju Memorijalne zbirke Oliver Dragojević.
- To je bolna tema. Smatramo da je taj projekt odavno trebao biti realiziran i završen. Sadašnji radovi idu presporo i koliko sam vidio uređeni su prozori i WC. Osim toga, pitam se tko će biti stručna osoba koja će postaviti i voditi zbirku. To bi trebao biti muzikolog koji je već radio na takvim projektima, jer je bitno kvalitetno urediti takav specifičan muzej, kakvih baš i nema u Hrvatskoj. Iako se u javnosti često želi prikazati kako je velolučki HDZ protiv Olivera, to nema smisla, jer mi želimo da se ta Memorijalna zbirka što prije uredi i otvori jer će dosta pridonijeti i u promociji našeg mjesta. Žao mi je i što dosta velolučke djece ne zna da je Oliver rođen upravo u našem mjestu pa i zato smatram da bi se trebao primijeniti odnos prema poznatim i uspješnim Velolučanima koji više nisu živi. Sličan primjer je i svjetski prvak u veslanju Perica Vlašić po kojem se zove i jedna regata u Splitu, a i postoji tehnika veslanja nazvana po njemu. Djeca koja treniraju veslanje su mi rekla da je on iz Splita. Svi su čuli za njega, ali ne znaju da je on bio velolučki ribar koji nikad nije ni živio u Splitu, ali je bio svjetski prvak. Tužno je što u Veloj Luci nema nekog obilježja takvim ljudima i ne poštivaju se takvi ljudi.

Koliko ste zadovoljni radom aktualne načelnice Katarine Gugić?
- Ona se najviše bavi samopromocijom i to joj ide jako dobro. Redovito dobijamo brošure s ostvarenim općinskim projektima i tu se često nađu i projekti koje je provela Županije, ali ona to bez problema prikazuje kao svoje. Ona radi samo na skupljanju političkih poena te kao i njezini prethodnici, vodi politiku nezamjeranja. S druge strane bitni projekti se ne realiziraju, kao na primjer regulacija prometa u mjestu, prvenstveno prema dječjem vrtiću. To je uska ulica puna parkiranih vozila i često se pitam što bi bilo da vatrogasci ili hitna moraju doći do vrtića.

Što se, po Vama, sada dobro radi u Vela Luci?
- Ne želim samo kritizirati, ali ne mogu ni hvaliti rad aktualne općinske uprave, jer bih onda podržavao nerad. Moram istaknuti, što govorim i kolegama u Općinskom odboru HDZ -a, da u Veloj Luci ne bi bilo nijednog vrijednog projekta da Dubrovačko - neretvanska županija ne ulaže u naše mjesto. Prva stvar je pomorsko putnički terminal kojeg gradi Županijska lučka uprava Vela Luka, vrijedan 111 milijuna kuna. Taj najveći projekt u Veloj Luci je Općina pokušala opstruirati, kasneći s radovima za kanalizaciju, bez koje se ne mogu dobiti potrebe dozvole, a još nije raspisan ni natječaj za koncesiju za prijevoznika do terminala. Župan Nikola Dobroslavić je nedavno najavio i ulaganja u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Kalos, koja je iznimno bitna za Vela Luku, kao i sanaciju pristaništa na otoku Ošjak i uređenje šetnice, odnosno obale Kale Vranac gdje će se, planirano je, dobiti 255 novih vezova.

Razmišljate li možda o kandidaturi za općinskog načelnika na sljedećim izborima?
- Trenutno sam zaokupljen svojim poslovima vezanim uz glazbu i volio bih biti prepoznatljiv kroz rad u struci, a ne toliko kroz politiku. No, nikad se ne zna što donosi budućnost.