Ponedjeljak, 20 Studeni 2023
Za ostala jednostavno trenutno nije isplativo

SAMO JEDNO POLJE NA KORČULI UŠLO U PROJEKT NAVODNJAVANJA

Čarsko polje Čarsko polje Foto: Nikola Vilić / CROPIX


Iako je ta mogućnost najavljivana, nakon što je obavljeno niz istražnih radnji, ništa od projekata navodnjavanja korčulanskih polja. Samo jedno polje, istaknule ja načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić, zadovoljilo je kriterije.

- Županija Dubrovačko – neretvanska i Hrvatske vode sufinancirale su izradu idejnih rješenja, projekata i Studije izvodljivosti sustava navodnjavanja polja na Korčuli. Radi se o polju Malo blato u Lumbardi, Čarskom i Smokvičkom polju, Vrbovici, Bradatu i Potočarju za koja se razmatrala mogućnost navodnjavanja iz podzemlja sliva ili putem javne vodoopskrbne mreže. - kazala je Gugić i dodala:

- Nakon stručne rasprave, provedene na temelju rezultata Studije izvodljivosti, zaključeno je kako je perspektivan projekt navodnjavanja Čarskog polja jer je u podzemlju nađena određena količina neslane vode pa je pokrenut postupak za lokacijsku dozvolu. - istaknula je Gugić.

Iako je za razvoj poljoprivrede na Korčuli navodnjavanje polja od velikog značaja, malo je polja čije se površine mogu navodnjavati vodom koja ne dolazi iz vodoopskrbnog sustava.

- U ovom trenutku neće se pokretati postupak izdavanja lokacijskih dozvola jer analize pokazuju neopravdanost razvoja projekata pred aktualnim cijenama vode iz vodovodnog sustava jer nemaju alternativnu vodu. Opravdanost tih projekata, odnosno njihova navodnjavanja, direktno ovisi o cijeni vode iz sustava javne vodoopskrbne mreže. - kazala je Gugić.

Nikolina Metković