Četvrtak, 07 Srpanj 2022
GRADONAČELNIK PLOČA MIŠO KRSTIČEVIĆ O UKIDANJU RAZREDA HTT-A:

Riječ je o nemaru jer u HDZ-u nisu našli privatni interes, a za sustav ih onda nije ni briga

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević Foto: Davor Mladošić
Piše:

Odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja da ugasi jedan razred hotelijersko – turističkog smjera u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Pločama, a otvori razred smjera web dizajn u Poljoprivredno – tehničkoj školi u Opuzenu, rezultat je klasičnog nemara, smatra pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević.

- Činjenica je da je Ministarstvo krenulo u tom pravcu da ugasi HTT smjer u Pločama i da je otvorilo web dizajn u susjednom Opuzenu te postavilo neke kvote prema kojima jedno isključuje drugo. To je činjenica. Činjenica je i da je ravnateljica Srednje škole u Pločama (Ina Žderić op.a.), koja je isključivo političkom linijom na mjestu na kojem jest, a ta politička linija je HDZ, komunicirala sa svim razinama vlasti, od ministara koji su iz Ploča, koji su ljudi na razini Vlade, pa do župana i županijskih pročelnika koji su sve znali, da e nešto napravi i nije se napravilo. Razgovarala je i sa mnom i s našim gradskim pročelnicima pa i sa županijskim vijećnicima. - rekao je Krstičević za Južni.

- Ipak, odluka Ministarstva da se u Pločama ugasi jedan HTT razred, a u Opuzenu otvori razred za web dizajn po meni nije plod namjerne opstrukcije već klasičnog nemara, jer oni za sustav nikad nisu skrbili niti ih on puno zanima ako kroz njega ne mogu sebi priskrbiti nešto dobro i nije im ništa važno ako nije riječ o privatnim interesima u HDZ-u. Ova odluka Ministarstva apsolutno je rezultat nemara i nebrige i nezainteresiranosti kad ne postoji neki privatni interes da bi HDZ nešto riješio. - smatra gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Napominje kako Grad Ploče niije osnivač Srednje škole fra Andrija Kačić Miošić te ne može utjecati na odluku Ministarstva, koja, naglašava Krstičević, nije ispravna.

- Roditelji koji su namjeravali svoju djecu upisati u smjer HTT u Srednjoj školi u Pločama svjesni su novonastale situacije i ravnateljica je s njima, kao i sa svima ostalima, razgovarala u najboljoj namjeri, ali kad je iscrpila sve mogućnosti u HDZ-u, kad je tamo nitko nije bendao dva posto, tada se obratila nama koji nad ovim pitanjem nemamo nikakve ingerencije. Odluka Ministarstva nikako nije ispravna i ne podudara se s konkretnim pokazateljima o obrazovnim potrebama na našem području. Koji su pravi razlozi i zašto je netko s razine države tako odlučio ostaje enigma. Nejasno je postoje li možda ovdje neki motivi za koje ne znamo, ali mislim da je prvenstveno problem u nebrizi za sustav i ljude. - rekao je Krstičević.

Istaknuo je kako ne vidi stvarni razlog za zatvaranjem jednog razrednog odjeljenja HTT smjera u školi u Pločama.

- Mi smo u jednu ruku i turistički kraj, a oni su otvorili smjer koji je relativno nepotreban, a zatvorili onaj koji je potreban. Ne vidim koji je stvarni razlog ukidanja jednog razreda HTT smjera u Pločama i ovo je jedna jako loša odluka na svim razinama i trebala bi biti ispravljena. Ravnateljica je sve razine odlučivanja upoznala s ovom odlukom, a oni koji stvarno odlučuju propustili su napraviti korekciju u smjeru koji je ispravan, a na koji je i sama ravnateljica Žderić ukazivala. Svi su HDZ-ovci za ovo znali, ali nisu htjeli ništa govoriti jer su svjesni da je ovo jedna loša odluka za koju su i oni odgovorni. To vam je uvijek ona ista priča u kojoj je HDZ najvažniji pa onda dolazi na red sve ostalo pa i država, jer kad je na jednoj strani HDZ, a na drugoj država uvijek se bira HDZ. - rekao je gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.