Subota, 21 Listopad 2023
Dubrovački gradonačelnik o politici ograničavanja apartmanizacije

RENTIJER VLAHUŠIĆ NE MOŽE VIDJETI KAKO JE APARTMANIZACIJA LOŠE UTJECALA NA BUDUĆNOST DUBROVNIKA

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Foto: Grad Dubrovnik
Piše:

Izvješće o radu aktualnoga gradonačelnika Mata Frankovića za proteklih šest mjeseci na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u subotu pretvorilo se u raspravu o zabrani apartmana u novim zgradama, koju je najavio gradonačelnik. Dok se većina vijećnika, i oni koji su i sami iznajmljivači, od rasprave o toj temi suzdržavala, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić dao je sve od sebe ne bi li uvjerio Frankovića kako apartmane ne smije zabraniti pa mu je Franković odgovorio kako Vlahušić iz cipela koje nosi ne može vidjeti koliko je apartmanizacija loše utjecala na budućnost Dubrovnika. Upozorio je vijećnike kako će oni još u ovom sazivu Gradskog vijeća donositi odluke kojima će se ograničiti daljnja apartmanizacija Dubrovnika.

- Vlahušić progovara iz cipela osobe koja je naslijedila imovinu, nije se borio za prvu nekretninu, nije bio podstanar u svom gradu i on ne zna što je to. To su mu prve cipele, a one druge koje obuče su rentijerske. On je rentijer, iznajmljivač nekretnina! To je dobro i na tome mu čestitam, ako i svakome tko je kvalitetnim ulaganjima doprinjeo razvoju grada, ali sve ima svoje mjesto, vrijeme i ograničenje. - kazao je Franković.

Upozorio je i vijećnike kako će se pred njima još u ovom sazivu Vijeća naći odluke kojima će se limitirati apartmanizacija.

- Dosegli smo plafon. Ako pričamo o održivom turizmu, kvaliteti i odgovornom i turizmu izvrsnosti kojima težimo, moramo mijenjati stvari. Odluke koje ćete donositi u idućoj ili izbornoj 2025. bit će odluke za buduće generacije. Ovaj grad počiva na ljudima, a ne na zgradama. Ljudi koji se bave prodajom nekretnina kažu kako je u zadnjih 10 novih zgrada koje su izgrađene, 80 posto stanova prodano za apartmane. - rekao je Franković, zapitavši vijećnike.

- Hoćemo li dozvoliti sebi da postanemo grad rentijerstva, da nam u predgrađima žive građani, a u centru turisti? - pitao je Franković i otkrio u čemu je razlika između njega i Vlahušića.

- Apsolutno sam za zaštitu svih iznajmljivača, ali za budućnost razvoja grada, ne smijemo dozvoliti da se u zonama stambenog življenja u stambenim zgradama apartmani. Vi ćete odlučivati i to ne može biti populistička odluka. Ja na tome ne mogu dobiti bodove, ali kad vidim problem, nemam pravo od njega bježati. Za razliku od nekih drugih, bojim se da me ne stigne savjest, da sam mogao, a nisam ništa učinio i tu je razlika između mene i Vlahušića. - kazao je Franković.

- Bio sam podstanar, pred sezonu sam izlazio, dolazio i vraćao se. Zaduživao sam se i idućih 20 godina ću vraćati kredit. Hvala Bogu, kupio sam stan kad nije bila takva pomama i preživio „Švicarac” i sve ono što običan čovjek ovoga grada preživljava. Nismo svi naslijedili nekretnine i gledajmo stvari iz cipela onih koji nemaju. - istaknuo je Franković.

- Kažu, „izgubit ćeš izbore”, pa ako je to najgora stvara na ovom svijetu -neka. Znate što kažu za političare - mogu biti populisti, a mogu biti odgovorni političari, koji ne kalkuliraju s brojem glasova nego rade ono što im je dužnost. - kazao je Franković.

Kad su u pitanju apartmani, ponovio je kako je radi kvalitete turizma potrebno izvršiti rekategorizaciju te istaknuo kako je dio medija krivo interpretirao njegovu izjavu da treba ukinuti 30 posto apartmana.

- Rekategorizacija će utvrditi je li u garažama trebaju biti apartmani ili garaže trebaju biti garaže, što izvorno jesu. Kad pričamo o mojim prijedlozima i idejama koje Vijeće tek mora usvojiti, govorimo o zabrani davanja dozvola u stambenim zonama, u novim zgradama koje prilikom ishođenja građevinske dozvole dobiju dozvolu za stanovanje, a onda pođu u županijski ured i dobiju dozvolu za iznajmljivanje. Mi gubimo ljude jer su oni koji imaju novac u prednosti i oni kupuju nekretnine i tako je kapital pobijedio demografiju. - istaknuo je.

- Mladi koji su na početku života, koji imaju urednu plaću - nemaju priliku natjecati se s nekim tko ima novac. Gubimo zone stanovanja i kolega Capor je imao pravo kad je dva puta predlagao fond za nekretnine. Moja je greška što to nisam prihvatio i bio sam u krivu. - rekao je Franković.

Vlahušića i one u Vijeću, koji apartmanizaciju podržavaju jer su i sami rentijeri, a nema ih malo, Franković je upozorio:

- Ovo je grad građana i možemo imati zidine i sve, ali ako nema ljudi, čemu sve to. Pretvaramo se Disneyland, je li to želimo? - pitao je Franković.