Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024
SABOR ĆE BITI RASPUŠTEN NAJKASNIJE 22. OŽUJKA

RASPUŠTA SE SABOR, IDU IZBORI, BRANKO BAČIĆ NOSITELJ LISTE HDZ-A U X. IZBORNOJ JEDINICI

Predsjednik Vlade Andrej Plenković Predsjednik Vlade Andrej Plenković Foto: Marko Todorov / CROPIX


Hrvatski Sabor bit će raspušten najkasnije 22. ožujka, kazao je danas predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, nakon čega predsjednik Republike Zoran Milanović u roku od 30 do 60 dana može raspisati parlamentarne izbore koji će se tako održati prije izbora za Europski parlament koji su u lipnju.

U HDZ-u već znaju i nositelje lista te će tako nositelj liste HDZ-a u X. Izbornoj jedinici biti aktualni potpredsjednik Vlade Branko Bačić.

Plenković je nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a izvijestio kako su donijeli neke ključne odluke kada je riječ o raspuštanju Hrvatskog sabora i o sljedećim parlamentarnim izborima.

"Prva strateška odluka je da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament. Druga je da će ovo biti zadnja sjednica Hrvatskog sabora prije njegovog raspuštanja", najavio je. Plenković je dodao kako će se najkasnije 22. ožujka raspustiti Hrvatski Sabor.

Izvještajni sabor HDZ-a bit će održan 17. ožujka u dvorani Lisinski, točno četiri godine i dva dana od kada su kao tim bili izabrani na dužnosti predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika, rekao je.

Odredili su i koordinatore izbornih jedinica, ujedno i nositelje izbornih lista.

Tako je Plenković najavio da će on nositi izbornu listu u prvoj izbornoj jedinici, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u drugoj, član predsjedništva i Varaždinski župan Anđelko Stričak u trećoj, a ministar obrane Ivan Anušić u četvrtoj.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić bit će u petoj, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u šestoj, ministar branitelja Tomo Medved u sedmoj, ministar prometa Oleg Butković u osmoj, ministar pravosuđa Ivan Malenica u devetoj, ministar graditeljstva Branko Bačić u desetoj.

Izbornu listu 11. izbornoj jedinici nosit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, izvijestio je Plenković.

dm / Hina