Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022
U PODMORJU KOD BARBATA NA OTOKU RABU

Pronađena još jedna živa periska, odmah je zaštićena kavezom

Primjerak žive periske (fotografija se ne odnosni na pronađeni primjerak iz teksta) Primjerak žive periske (fotografija se ne odnosni na pronađeni primjerak iz teksta) Foto: haop.hr/Marinko Babić


U podmorju kod Barbata na otoku Rabu pronađena je živa periska te je odmah poduzeta akcija zaštite te strogo zaštićene školjke Sredozemnog i Jadranskog mora, izvijestili su u ponedjeljak iz županijske Javne ustanove "Priroda".

Rabljanka Mia Rizner, arheologinja i zaljubljenica u podmorje s velikim ronilačkim iskustvom dojavila je da je kod Barbata uočena potencijalno živa periska i dostavila snimke te je utvrđeno da se radi o živoj, mlađoj plemenitoj periski.bS obzirom na to da je uvala u Barbatu relativno plitka, s puno priveza i pomorskog prometa, postoji velika mogućnost nenamjernog oštećenja periske sidrima ili na neki drugi način, u najkraćem roku organizirano je postavljanje zaštitnog kaveza. Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s natpisom „Istraživanje u tijeku - ne dirati!," a periska je dobila ime Mia, po arheologinji koja ju je uočila.

Iz JU "Priroda" ističu da se zbog masovnog pomora plemenite periske brojne institucije i stručnjaci intenzivno bave praćenjem stanja i provode aktivnosti kako bi se spriječilo njihovo izumiranje.

Tijekom protekle dvije godine građani su pomagali dojavama o potencijalno živim periskama, no, u većini slučajeva ronjenjem se moglo samo utvrditi stanje uginulih periski. Sve hrvatske "morske" ustanove za zaštitu prirode uključene su u projekt „Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru“, kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koordinira Ministarstvo održivog razvoja i gospodarstva.

Lani je pronađena živa mala periska "Morana", na kolektoru kod otoka Plavnika, koja uspješno raste i napreduje u akvarijskim uvjetima u Puli, a ove godine postavljen je zaštitni kavez za živu perisku i na Cresu te u akvatoriju Nina.

Iz JU "Priroda" još naglašavaju da, prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj ima svega 12 živih periski, najviše u Istri.

(Hina)