Nedjelja, 09 Lipanj 2024
U NEKIM ZEMLJAMA MLAĐIMA OD 18 JE I ZABRANJENO

PRIPREMA ZA LJETO U SOLARIJU? PA I NIJE BAŠ NEŠTO PREPORUČLJIVO

Postoji zabluda o sigurnosti solarija Postoji zabluda o sigurnosti solarija Foto: dorianrochowski / Pixabay


Za UV zračenje iz solarija smatra se da ima slične zdravstvene učinke kao i prirodno, sunčevo UV zračenje. U ovome području postoji zabluda o sigurnosti solarija jer emitira pretežno UVA zrake, za razliku od UVB, koje su razlog nastajanja opeklina. No, UVA zrake također dovode do negativnih strukturalnih promjena u koži.

Jednako tako, najčešći argumenti „za” solarije su priprema kože za izlaganje suncu tijekom npr. godišnjih odmora i sinteza vitamina D. U stvarnosti, preplanulost stečena korištenjem solarija pruža vrlo ograničenu zaštitu od opeklina sunca, a vitamin D sintetizira se u dovoljnim količinama tijekom uobičajenog, svakodnevnog izlaganja suncu pa po tom pitanju za odlazak u solarij nema potrebe.

Korištenje solarija u svakom slučaju ne preporučuje se osobama svjetlije puti i osobama s upalnim promjenama na koži, kao i za vrijeme terapije određenim lijekovima ili nakon određenih kozmetičkih tretmana te trudnicama. U slučaju korištenja, svakako potražite provjerene pružatelje usluga, koji će se pobrinuti o pravilnoj provedbi tretmana i zaštiti osjetljivih područja, kao i uputama za postupanje prije i nakon tretmana.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), korištenje solarija ne preporučuje se kod osoba mlađih od 18 godina, a neke zemlje u svijetu upravo su to i zabranile.

(Hina)