Srijeda, 10 Srpanj 2024
GRAĐANI KOJI MISLE DA JE OVRHA NEZAKONITA MOĆI ĆE SE OBRATITI FINANCIJSKOM INSPEKTORATU

PRIPREMA SE VELIKA NOVOST KOD PROVOĐENJA OVRHA

PRIPREMA SE VELIKA NOVOST KOD PROVOĐENJA OVRHA Foto: jpa


I oporbeni saborski zastupnici pohvalili su u srijedu Vladin prijedlog prema kojemu će Financijsku agenciju (Fina), kad provodi određenu ovrhu, odnosno provodi li je sukladno zakonu, ubuduće kontrolirati Financijski inspektorat.

Svi građani koji misle da im ovrha nije zakonita ili da imaju nešto krivo napravljeno, sada će se putem podneska izravno obraćati Financijskom inspektoratu, naglasio je Boris Lalovac (SDP) u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o Financijskom inspektoratu.

Na mrežnim stranicama uvest ćemo elektronički podnesak putem kojeg će se građani izravno moću obraćati Inspektoratu, potvrdila je državna tajnica Ministarstva financija Tereza Rogić Lugarić.

Najavila je da će se organizirati šira edukacija da se upozna građane s novim ovlastima i mogućnostima u svezi Financijskog inspektorata.

Objasnila je i kako predmetnim izmjenama, Inspektorat dobiva nove ovlasti u pogledu nadzora provedbe ovrhe na novčanim sredstvima kod Fine i drugih pravnih i fizičkih osoba kao i kod kupoprodaje i servisiranja potraživanja.

Isto tako, Zakon se dopunjuje odredbama o međunarodnoj suradnji Inspektorata sa inozemnim nadležnim tijelima u pogledu vrsta i obuhvata informacija koje se razmjenjuju.

(Hina)