Srijeda, 15 Ožujak 2023
VAGALO SE IZMEĐU DVIJE OPCIJE

Poznat je novi sustav Svjetskog prvenstva u nogometu

Na zadnjem SP u Katru Hrvatska je osvojila broncu Na zadnjem SP u Katru Hrvatska je osvojila broncu Foto: Tom Dubravec / CROPIX


Na idućem Svjetskom nogometnom prvenstvu 2026. godine u Meksiku, SAD i Kanadi nastupit će 48 reprezentacija koje će biti podijeljene u 12 skupina po četiri ekipe, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

Vijeće krovne nogometne organizacije sastalo se uoči 73. Kongresa FIFA-e u Kigaliju u Ruandi i donijelo je nekoliko važnih odluka. Svakako najvažnija odluka se odnosi na format natjecanja na idućem World Cupu 2026.

Već se znalo kako će u Meksiku, SAD i Kanadi sudjelovati 48 reprezentacija, čak 16 više nego na posljednjem SP-u u Katru. Međutim, vagalo se između dva modela natjecanja, a na koncu je odlučeno kako će reprezentacije biti podijeljene u 12 skupina po četiri, a ne u 16 skupina po tri ekipe. Dalje će proći po dvije najbolje ekipe iz svake skupine, te osam najboljih trećeplasiranih momčadi.

„Nakon temeljitog pregleda koji je uzeo u obzir sportski integritet, dobrobit igrača, putovanje momčadi, komercijalnu i sportsku privlačnost, kao i iskustvo tima i navijača, Vijeće FIFA-e jednoglasno je odobrilo predloženu izmjenu formata natjecanja FIFA Svjetskog prvenstva 2026. iz 16 skupina od po tri reprezentacije u 12 skupina od po četiri ekipe. Prve dvije i osam najboljih trećeplasiranih timova prolaze u drugi krug od 32 ekipe. Revidirani format umanjuje rizik od tajnih dogovora i osigurava da sve momčadi igraju najmanje tri utakmice, te osigurava uravnoteženo vrijeme odmora.” - poručili su iz FIFA-e.

SP 2026. po prvi put će se održati u tri zemlje, a igrat će se u čak 16 gradova. Na programu će biti 104 utakmice, a SP će trajati 39 dana.

Na SP-u će nastupiti 16 europskih reprezentacija, devet iz Afrike, osam iz Azije, šest iz Južne Amerike, šest iz CONCACAF-a, te jedna iz Oceanije. Preostale dvije karte dijelit će se kroz dodatne kvalifikacije.

(Hina)