Srijeda, 29 Prosinac 2021
NESTALO JE ČAK I JEDNO NADLEŽNO MINISTARSTVO, A JOŠ NI OSNOVNI NACRT NISMO VIDJELI

Povjerenstva prolaze, Kupari ostaju kakvi jesu

Povjerenstva prolaze, Kupari ostaju kakvi jesu Foto: Davor Mladošić
Piše:

Kojom brzinom se razvija projekt Kupara, bivšeg vojnog odmarališta u Župi dubrovačkoj, pokazuje nedavna odluka Vlade Republike Hrvatske koja je izmijenila sastav Povjerenstva za praćenje realizacije projekta i to zbog što je, kako se i u samom priopćenju Vlade navodi, „u međuvremenu većini državnih dužnosnika, članova Povjerenstva prestala funkcija”.

Iako se neslužbeno moglo čuti kako će pred ljeto ove godine započeti čak i neki radovi na raščišćavanju terena u Kuparima, ništa se nije dogodilo. Projekt Kupari inače vodi tvrtka „Kupari Luxury Hotels”, nastala iz tvrtke Avenue ulaganja (koja je na natječaju dobila taj projekt) nakon strateškog povezivanja s grupacijom „Hotel Properties Limited” iz Singapura, a koja je ušla u vlasničku strukturu s 50 posto kapitala.

Nekadašnje vojno odmaralište JNA koje je nastalo na području koje je i prethodno bilo turističko središte s brojnim vilama i odmaralištima, djelomično je devastirano tijekom Domovinskog rata, a nakon rata, posebno nakon odlaska Hrvatske vojske, nekadašnji hotelski kompleksi prepušteni su propadanju i pljački. Iz Kupara je odnosio kako je i koliko god je tko i što htio, „privatiziralo se” od ostataka namještaja do kamenih blokova. Nekadašnje odmaralište pruža danas tužnu sliku i već više od dva desetljeća primjer je nebrige, a uz to je zanemaren i sigurnosni aspekt.

kupari tekst 1 291221Foto: Davor Mladošić

Sa zgrada otpadaju fasade i s plafona metalni dijelovi konstrukcija, no za to nikoga nije briga niti netko o tome vodi računa.

kupari bazen291221Bazen je nakon obnove prepušten propadanju i u njemu danas plivaju samo žabe. Foto: Davor Mladošić

Grad Dubrovnik za potrebe Vaterpolo kluba Jug čak je bio obnovio i bazen, no nakon pokrivanja gruškog plivališta i on je prepušten propadanju unatoč uloženim nemalim sredstvima.

BIZARNA TURISTIČKA ATRAKCIJA

Najveća bizarnost je što su Kupari, takvi kakvi jesu, u zadnjih dvadesetak godina postali prava turistička atrakcija. Nema stranog turiste koji, nanese li ga put na obližnje plaže, kojeg kompleks neće zaintrigirati. Na svu sreću dosad nije bilo težih nesreća, a očekujući ulagače, iako se to čini kao promašena politika razvoja, jer idealan je to prostor u Župi dubrovačkoj za razvijanje javnih sadržaja umjesto zatvorenog ljetovališta, nekakvog „resorta”, Kupari su inspiracija brojnim fotografima.

kupari tekst 3 291221Kupari noću pružaju idealnu scenografiju za snimanje horror filmova. Foto: Davor Mladošić

Inače, još prije, bit će ubrzo osam godina, odlukom Vlade o pokretanju postupka za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari od 16. siječnja 2014. godine pokrenut je postupak za realizaciju „Projekta Kupari I.” i imenovano Povjerenstvo za ocjenu dostavljenih iskaza interesa, kao i za daljnje praćenje realizacije Projekta.

Projekt je još uvijek na mrtvoj točki što pokazuje baš ova nedavna odluka Vlade spomenuta na početku. Inače, već je 2018. izmijenjen sastav Povjerenstva za praćenje realizacije projekta te je zbog izmjena nadležnosti po Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, za obveze dotadašnjeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom zaduženo tadašnje Ministarstvo državne imovine.

kupari tekst 4 291221Foto: Davor Mladošić

U sastav Povjerenstva imenovani su ministar i zamjenik ministra turizma, predstojnik i zamjenik predstojnika tadašnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i načelnik Općine Župa dubrovačka, a Odlukom iz 2018. u sastav Povjerenstva su imenovani ministri državne imovine, turizma i mora, prometa i infrastrukture, državni tajnici u Ministarstvu državne imovine i Ministarstvu turizma te načelnik Općine Župa dubrovačka. U međuvremenu je većini državnih dužnosnika, članova Povjerenstva prestala funkcija te je sukladno navedenom vlada ponovo izmijenila sastav povjerenstva, a Ministarstvo državne imovine koje je navedenim Odlukama Vlade bilo zaduženo za njihovu provedbu prestalo je s radom te se usklađuje naziv ministarstva nadležnog za državnu imovinu koje obavlja stručne i tehničke poslove za Povjerenstvo.

UMJESTO POČETKA RADOVA NOVI ULAGAČI UŠLI U PROJEKT

Iako se neslužbeno moglo čuti kako će pred ljeto ove godine započeti čak i neki radovi na raščišćavanju terena u Kuparima, ništa se nije dogodilo. Projekt Kupari inače vodi tvrtka „Kupari Luxury Hotels”, nastala iz tvrtke Avenue ulaganja (koja je na natječaju dobila taj projekt) nakon strateškog povezivanja s grupacijom „Hotel Properties Limited” iz Singapura, a koja je ušla u vlasničku strukturu s 50 posto kapitala. Avenue ulaganje, inače s Republikom Hrvatskom imaju potpisan ugovor o pravu građenja te koncesiju na pomorskom dobru na državnom zemljištu u turističkoj zoni u Kuparima.

Službeno pak u Općini Župa dubrovačka, u kojoj željno iščekuju početak ovog projekta, održan je sastanak s investitorima još u veljači ove godine te je tada bilo najavljeno kako će investitor, tada još pod imenom Avenue ulaganja, u lipnju zatražiti lokacijsku dozvolu te dostaviti dinamički plan radova na rušenju objekata i čišćenju terena. Sljedeća službena informacija došla je tek u rujnu i to o promjeni vlasničke strukture, odnosno ulasku HPL -a u Avenue ulaganja.

kupari tekst 2 291221Foto: Davor Mladošić

„Optimizam ulijeva činjenica da je tvrtka HPL partner koji je ušao u vlasničku strukturu Avenue ulaganja, renomirana svjetska tvrtka koja u svom vlasništvu ima 18 hotela pod brandom Four Seasons te još šest u izgradnji što ih čini najvećim pojedinačnim partnerom Four Seasonsa u svijetu.” - naveli su tada u priopćenju iz Općine Župa dubrovačka.

Župski općinski vijećnici inače su u veljači 2020. godine usvojili Urbanistički plan uređenja „Kupari I” koji obuhvaća 17 hektara, a koji je tada omogućio investitoru da započne s projektiranjem budućih turističkih objekata. No, u povijest je pošlo još jedno Vladino povjerenstvo, a nekakav barem osnovni nacrt budućeg kompleksa u Kuparima još nije viđen, barem ne u široj javnosti.

Kako Kupari izgledaju danas također možete vidjeti u fotogaleriji u prilogu.