Ponedjeljak, 24 Siječanj 2022
ROK ZA OTKUP DIONICA JE DO 31. OŽUJKA

Potpisan je ugovor, UTD Ragusa za Grad Dubrovnik kupuje TUP za 10,2 milijuna eura

Ugovor je potpisan u prostorima dubrovačke gradske uprave Ugovor je potpisan u prostorima dubrovačke gradske uprave Foto: Grad Dubrovnik
Piše:

Ugovor o kupnji dionica društva Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda TUP d.d. od dioničara potpisan je danas između direktora društva UTD Ragusa d.d Igora Jurišića i predsjednika Uprave društva TUP d.d. Luke Majića te člana Uprave TUP-a i direktora poduzeća Elektrocarbon-ESOP d.o.o. Miha Soljačića.

Rok u kojem UTD Ragusa mora ispuniti svoju obvezu kupnje dionica je 31. ožujka 2022., a potpisivanjem ugovora ispunjen je jedan od bitnih elemenata na osnovu kojeg će društvo UTD Ragusa zatražiti kreditno zaduženje u jednoj od komercijalnih banaka.

“Grad Dubrovnik, posredstvom društva UTD Ragusa, ovim činom još jednom potvrđuje intenciju stjecanja vlasništva nad iznimno bitnim društvom na značajnoj lokaciji. Nakon preuzimanja većinskog paketa dionica Luke Dubrovnik, uz realizaciju kupoprodaje dionica TUP-a, Grad će gospodariti iznimno vrijednim prostorom u kojem će se u skoroj budućnosti razviti cijeli niz dodatnih javnih sadržaja. Detaljna analiza koja je prethodila pokretanju kupoprodajnog postupka pokazala je financijsku opravdanost kupovine dioničkog društva te će iz najmova društava UTD Ragusa i TUP d.d. financirati kredit za otkup.” - naveli su iz dubrovačke gradske uprave.

TUP je inače jedina tvornica na području Dubrovnika koja je opstala nakon '90. -tih. No nakon što su početkom rujna pristigle dvije ponude za kupnju društva čije se nekretnine prostoru na više od devet tisuća metara kvadratnih u Gružu te oko 14 tisuća metara kvadratnih u Komolcu, Skupština TUP-a donijela je odluku o prodaji društva.

Nakon što su pisma namjere za kupnju TUP -a uputili češki investitor Jaroslav Trešnak i tvrtka See Capital Partners u vlasništvu sina negdašnjeg premijera Nikice Valentića, u utrku se uključio i Grad Dubrovnika, odnosno tvrtka UTD Ragusa koja je u većinskom vlasnštvu Grada Dubrovnika.

Valentić je u međuvremenu odustao od kupnje, a u ponude za kupnju TUP -a uputili su se Čeh Trešnak i UTD Ragusa. Trešnakova ponuda bile je za 200 tisuća eura manja. Naime, Trešnak je ponudio deset, a UTD Ragusa 10,2 milijuna eura.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković nedavno je istaknuo kako je zemljište TUP-a iznimno važno za grad Dubrovnik čije ustanove u kulturi moraju plaćati najmove za skladišne i uredske prostore. Naveo je kako će se kupnjom TUP-a riješiti pitanje skladišta za institucije Grada Dubrovnika sa zemljištem u Komolcu.

Franković je također rekao kako je za grad Dubrovnik iznimno važno zagospodariti TUP -ovim prostorom u Gružu s obzirom na projekte koji se planiraju u Luci Dubrovnik, konkretno putnički terminal koji se treba graditi na prostoru koji je u neposrednoj blizini tvornice TUP.