Subota, 28 Siječanj 2023
ČETVERO JE ZATVORENO

Policija iznijela detalje o uhićenju posade „Irine VU”

"Irina VU" "Irina VU" Foto: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX


Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela podnesene su kaznene prijave protiv četvero hrvatskih državljana uhićenih u sklopu kriminalističkog istraživanja o isplovljavanju ruske jahte pod sankcijama „Irina VU” i predani su pritvorskom nadzorniku, izvijestio je u subotu MUP.

U listopadu prošle godine oni su isplovili jahtom „Irina VU” izvan teritorijalnog mora Hrvatske, iako je jahta bila obuhvaćena međunarodnom mjerom ograničavanja raspolaganja imovinom po kojoj nije smjela isploviti iz Brodogradilišta i marine Betina na Murteru gdje je bila čuvana.

Istraživanjem je utvrđeno je da je prvoosumnjičeni 58-godišnjak u svojstvu kapetana, unatoč uručenoj Obavijesti o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom, organizirao i angažirao posadu koju su činili drugoosumnjičeni 35-godišnjak (također kapetan), trećeosumnjičeni 50-godišnjak i četvrtoosumnjičena 34-godišnjakinja te dvoje članova posade koji nisu imali saznanja o međunarodnoj mjeri ograničavanja, navodi Ravnateljstvo policije u priopćenju.

Kriminalističko istraživanje provodili su policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, a četvero osumnjičenih predano je pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske, dok su kaznenu prijavu protiv njih podnesene Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Inače, luksuzna jahta „Irina VU” bila je pod sankcijama EU-a, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja. Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik od kuda je u listopada isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

(Hina)

Nadopuna: Tijekom dana osmunjičeni su pupteni da se brane sa slobode.