Petak, 22 Listopad 2021
BURNA POVIJEST BRODA NA KOJEM JE U PLOČAMA IZBIO POŽAR

Pobuna na brodu Mehmet Unlu

Mehmet Unlu Mehmet Unlu Foto: JP
Piše:

Postoje ti neki brodovi, oni koje od samog porinuća prati neka zla kob. Nakon što je prekjučer na turskom brodu Mehmet Unlu u Luci Ploče izbio požar te je samo zahvaljujući brzoj intervenciji Lučke vatrogasne postrojbe Vizir i pločanskih vatrogasaca spriječeno širenje vatre na ostale dijelove broda, taj turski teretnjak ponovo se našao na svjetskim stranicama koje izvještavaju o brodskim incidentima. Naime, upravo na tom brodu prije pet godine, u rujnu 2016. izbila je krvava pobuna koja je prerasla u talačku krizu i okončana je upadom ukrajinskih specijalaca na brod.

Podataka o ovom događaju nema puno, a ono što se zna o pobuni na brodu Mehmet Unlu jest da je 4. rujna u 23:25 sati s broda poslan poziv u pomoć ukrajinskim pomorskim vlastima. U pozivu se čulo pomorce kako vrište i dozivaju u pomoć, a ukrajinska novinska agencija Interfax izvijestila je kako je došlo do pubune u kojoj je nožem teško ranjen zapovjednik i još dvoje pomoraca. Nikada nije objavljeno što je potaknulo pobunu, no spominjali su se i etnički sukobi, posadu su uglavnom činili Turci, međutim bilo je i pomoraca drugih nacionalnosti te taj povod nije isključen, ali nikada ni službeno potvrđen.

Mehmet Unlu, 116 metra dug i 17 metara široki „general cargo” brod kompanije Unlu Shipping, bruto registarske tonaže 4937 tona, izgrađen 2000. godine u brodogradilištu Celik Tekne u Istanbulu gdje mu je i matična luka, plovio je tog dana iz Nikolajeva (Mykolajiv) u Ukrajini prema luci Aqaba u Jordanu kada je dvoje pijanih pomoraca napalo četvoricu drugih, među kojima i zapovjednika koji je teško ranjen u borbi noževima, a uz njega su ranjena još dva napadnuta pomorca.

Zapovjednik je uspio poslati poziv u pomoć, no napadači su u međuvremenu uzeli pet pomoraca kao taoce dok se ostatak posade uspio zabarikadirati u jednu od kabina pri čemu su uspjeli i prekinuti struju na brodu te ugasiti pogon te je brod ostao plutati u blizini luke Južni (Yuzhne) u oblasti Odese te mu je prijetilo i nasukavanje ili razbijanje o stijene i potonuće.

Poziv u pomoć zaprimljen je u Južnom te su dispečeri odmah poslali tegljač Champion koji je brod odvukao dalje od stijena, a pomorcui s tegljača svjedočili su kako je komandni most bio prekriven krvlju ozljeđenih pomoraca. Tada je i postalo jasno kako su dvojica pobunjenika zadržali petero taoca i da se ostatak posade zabarakidirao nakon čega su na brod upali pripadnici ukrajinske specijalne postrojbe Alfa i granična policija čime je kriza okončana, a dvoje napadača uhićeno.