Utorak, 28 Studeni 2023
Sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča

PLOČANIMA SE NEĆE PODIZATI POREZ NA DOHODAK; DOM ŠPORTOVA PRIPOJEN KOMUNALNOM ODRŽAVANJU

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević Foto: Ivo Ravlić / CROPIX


Nakon što je ukinut prirez te od sljedeće godine gradovi i općine ne mogu više računati na taj dio prihoda, Grad Ploče neće podizati porez na dohodak kako bi te prihode i nadoknadio, zaključeno je na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je rečeno kako će time u džepovima Pločana ostati oko 320.000 eura.

Paralelno dolazi do korekcije komunalne naknade, gdje se vrijednost boda podiže za 50 posto, što rezultira povećanim izdvajanjem vlasnicima nekretnina, a od čega će Grad Ploče uprihodovati ukupno oko 32.500 eura više na godišnjoj razini.

Od 1. siječnja 2024. godine u prvoj zoni npr. za stambeni prostor od 100m2 komunalna naknada iznosit će 46,5 eura godišnje, u odnosu na ranijih 39,84 , ili oko 16 posto više, dok će u drugoj zoni (Baćina, Stablina, Komin, Staševica, Banja, Peračko Blato, Šarić Struga, Rogotin), za stambeni prostor od 100m2 iznositi 16,74 eura godišnje što je čak 44 posto manje.

- Nismo htjeli nadoknađivati ukidanje prireza povećanjem poreza na dohodak. Cilj nam je minimalno opterećivati rad i građane nauštrb kapitala i mislim da smo to pokazali brojnim dosadašnjim odlukama. Zadnjih 6-7 godina kontinuirano povećavamo prihode od kapitala, a paralelno i socijalna izdvajanja, božićnice, uskrsnice, naknade za novorođeno dijete, uz posljednje što smo uveli - besplatni predškolski odgoj. U prethodna tri navrata podizali smo komunalnu naknadu samo poslovnim subjektima, ali ne i građanima, no uslijed inflacije odlučili smo korigirati komunalnu naknadu u cilju stabilnosti i sigurnosti gradskih usluga, a koja će i dalje za veći broj građana biti manja nego prije pet godina. Ovo podizanje komunalne naknade, iako je linearno, i dalje Grad Ploče svrstava u one jedinice lokalne samouprave s najnižim komunalnim opterećenjima na stambene objekte. - kazao je gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Usvojena je i odluka kojom će se racionalizirati rad gradskih poduzeća te će se Dom športova pripojiti Komunalnom održavanju čime će se ostvariti ušteda od oko 28.000 eura na rukovoditeljskoj plaći, ali i bolja distribucija radnika, rečeno je na sjednici Gradskog vijeća.

Nakon što je gradska uprava izradila idejni projekt i ishodila lokacijsku dozvolu, donesena je odluka kojom se omogućuje Županijskoj uprabi za ceste (ŽUC) ishođenje građevinske dozvole, nakon koje se mogu očekivati radovi na izgradnji kružnog toka pored Lidla.

Usvajanjem Rezolucije o proglašenju Grada Ploča sigurnim mjestom za žene, Ploče su se pridružile 30-ak jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koji će kroz provedbu konkretnih mjera u okvirima svojih ovlasti, kao što su reagiranje i pružanje pomoći ženama žrtvama fizičkog nasilja, nulta tolerancija na nasilje na društvenim mrežama, provođenje edukativnih sadržaja i rad na prevenciji nasilja nad ženama i osuda bilo kakvog diskriminirajućeg javnog diskursa prema ženama, djevojkama i djevojčicama, nastojati minimizirati nasilje nad ženama.

dm