Četvrtak, 09 Studeni 2023
Dosad su 34 osobe prijavile tegobe

PLENKOVIĆ TRAŽI DA SE NE ŠIRI PANIKA ZBOG TROVANJA, JER, GOVORI ON, SAMO JE JEDAN SLUČAJ RELEVANTAN

Ilustracija Ilustracija Foto: Tom Dubravec / CROPIX


Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak vezano za slučajeve štetne konzumacije pića da se ne širi panika jer iz onoga što nadležna tijela imaju po dosadašnjim uzorcima i nalazima, osim slučaja u Rijeci, ne vidi u ovom trenutku bilo kakav razlog ugroze zdravlja stanovništva.

- Analiziraju se sve okolnosti, a onda naravno i uzorci, kada je riječ o slučaju u Rijeci koji se za sada pokazuje jedinim ozbiljnim. Svi drugi se čine da nema nikakvih, prema ovoj informaciji što smo mi danas čuli, bilo kakvih indikacija da bi se radilo o konzumiranju pića koje je izazvalo neku poteškoću, nalik na onu u Rijeci. - rekao je Plenković na sjednici Vlade.

- Ovo u Rijeci je poseban slučaj i zbog toga bih zamolio sve da se malo smiri situacija, da se ne širi panika; iz ovoga što nadležna tijela imaju, što imamo prema dosadašnjim uzorcima, nalazima, osim slučaja u Rijeci, ne vidimo u ovom trenutku bilo kakav drugi razlog ugroze zdravlja stanovništva. - dodao je.

Premijer Plenković je poručio da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Državni inspektorat, ministri zdravstva i unutarnjih poslova te nadležna tijela nastaviti komunicirati o toj temi i izvještavati javnost o svim okolnostima.

- Ali prema onome što je danas ujutro situacija, samo jedan jedini slučaj je relevantan i ja bih rekao poseban i drugačiji od ovih drugih koje smo imali, a svi ovi drugi za sada nemaju nikakva utemeljenja ili potvrde da se radi o bilo kakvim zdravstvenim poteškoćama na temelju konzumacije pića, vode ili što su već pili. - istaknuo je.

Premijer je ocijenio da je bolnički sustav reagirao pravovremeno, te je svima koji su prijavili određene tegobe, pružena odgovarajuća medicinska pomoć i provedeni su potrebni nalazi.

U četvrtak ujutro Plenković je razgovarao s čelnicima nadležnih tijela te je osim na društvenoj mreži X i na sjednici Vlade, izvijestio da je do sada 34 ljudi prijavilo tegobe.

- Osim još jednog slučaja hospitalizacije u Zagrebu, pušteni su kući i nitko drugi nije ostao u bolničkim ustanovama. - rekao je.

(Hina)