Utorak, 12 Prosinac 2023
NAKON SMJENE U MINISTARSTVU GOSPODARSTVA

PLENKOVIĆ: ŠKOLSKI PRIMJER ONOGA ŠTO SE NAZIVA KORUPTIVNO DJELO

Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: Tomislav Krišto / CROPIX


Premijer Andrej Plenković u utorak je objasnio razloge smjene ministra Davora Filipovića i posljedično odlaska iz Ministarstva gospodarstva njegovog posebnog savjetnika Jurice Lovrinčevića, rekavši da je Lovrinčević s oporbenim Mostom komplotirao protiv Vlade za koju je radio.

"Razlog i povod moje odluke su saznanja koja smo vidjeli u medijskim napisima", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon što je objavljeno da je smijenio Filipovića.

Ta je smjena uslijedila nakon što je tjednik Nacional obavio članak u kojem navodi da je Filipovićev posebni savjetnik Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

Sadržaj te korespondencije između savjetnika bivšega ministra i jednog novinara, rekao je Plenković, takav je da smo svi zajedno u Vladi, a osobito ja, ostali konsternirani i zgroženi, a u njoj vidi, rekao je, "dva pravca djelovanja".

"Prvi se odnosi na pitanje razgovora o medijskom oglašavanju Ministarstva odnosno drugih državnih tijela povezanih s Ministarstvom gospodarstva. Ako su autentične te poruke i ako se njihov sadržaj kasnije pokaže točnim, to sve upućuje na školski primjer onoga što se naziva koruptivno djelo. To je prva pista", rekao je Plenković dodavši da se ona odnosi uglavnom na ono što je objavljeno u medijima.

Drugi je element, naveo je, onaj koji se odnosi na kontakte između "bivšega savjetnika bivšeg ministra", također s jednim predstavnikom medija, i na to da se kasnije te iste informacije, koje je posjedovao kao savjetnik ministra gospodarstva, plasiraju oporbenim političkim strankama koje te iste informacije koriste za političke napade usmjerene na rušenje Vlade.

"Dakle, imamo dio koji se odnosi na oglašavanje koji je, po meni, ako je autentičan, jako loš. I drugi, koji se odnosi na praktički političko komplotiranje nekoga tko je odabran od strane ministra da radi za njega u ministarstvu, a ispada da je taj isti gospodin umjesto kao što se aludira u članku tjednika da je to nekakav moj miljenik i pouzdanik, u biti miljenik i pouzdanik Mosta", ustvrdio je premijer ocijenivši to situacijom bez presedana.

To je sve, dodao je, naravno dovelo do vrlo jasnog političkog zaključka "mene kao predsjednika Vlade da u takvim okolnostima više nemam povjerenje u ministra koji je savjetnika doveo na vlastitu inicijativu".

Premijer je najavio da slijede konzultacije o izboru novog čovjeka na čelu ministarstva.

(Hina)