Utorak, 14 Svibanj 2024
NAZIRE SE RJEŠENJE VELIKOG PROBLEMA U SKRBI ZA STARIJE NA PELJEŠCU

PELJEŠKE OPĆINE ZAJEDNIČKIM SNAGAMA ŽELE IZGRADITI DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE NA POLUOTOKU

PELJEŠKE OPĆINE ZAJEDNIČKIM SNAGAMA ŽELE IZGRADITI DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE NA POLUOTOKU Ilustracija: JPA
Piše:

Nedostatak doma za starije i nemoćne osobe jedan je od gorućih problema na cijelom poluotoku Pelješcu pa tako i u Općini Orebić. Ne bi li pomogli starijima i koliko - toliko poboljšali skrb prema svojim sumještanima treće životne dobi, Općina Orebić pokrenula je i program „Zaželi”. Svjestan kako je skrb za starije veliki problem, orebićki općinski načelnik Tomislav Ančić ističe kako čelnici ostalih peljeških općina imaju volju riješiti pitanje doma zajedničkim snagama.

- Dom za starije duga je i stara priča, ali je i velika potreba za formiranjem jedne takve ustanove, ne samo za Općinu Orebić, nego i za cijeli Pelješac. O toj temi razgovaramo s ostalim pelješkim općinama jer takav dom treba biti u mreži domova. Ako nije u mreži tada nema subvencioniranu cijenu boravka i usluge. To je bio problem privatnog doma u Orebiću koji je prestao s radom. - kazao je Ančić i otkrio kako je dom za starije već bio tema o kojoj se razgovaralo s predstavnicima resornog ministarstva.

- U kontaktu smo s Ministarstvom. Postoji zajednička inicijativa sve četiri pelješke općine. U Stonu postoji jedan prostor, a i općine Trpanj i Janjina spremne su nešto napraviti. Vjerujem da ćemo, kad se uskoro formira vlada, započeti razgovore te da ćemo kroz šest - sedam mjeseci naći neko rješenje jer skrb za starije i nemoćne je gorući problem. Pokrenuli smo projekt „Zaželi”. Naravno, to nije dom, ali je jedan oblik skrbi za starije i nemoćne i nadam se da ćemo kroz pola godine, možda i prije, imati nešto opipljivo po pitanju doma za starije i nemoćne. – rekao je načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić.