Utorak, 31 Svibanj 2022
TRAŽIO JE BASNOSLOVAN IZNOS, NIJE GA DOBIO

Paladina izgubio spor za Kupare

Hotel "Pelegrin" u Kuparima Hotel "Pelegrin" u Kuparima Foto: Davor Mladošić


Trgovački sud u Zagrebu u utorak je nepravomoćno odbio tužbeni zahtjev ministra graditeljstva Ivana Paladine koji je za svoj 10 postotni udjel u projektu Kupari tražio 67,5 milijuna kuna od singapurske hotelske grupacije koja mu je za udjel nudila 5,3 milijuna kuna. U obrazloženju presude navodi se da desetpostotni udjel ministra graditeljstva Ivana Paladine u projektu Kupari vrijedi 5.3 milijuna kuna, a ne više desetaka milijuna koliko je tražio od singapurske hotelske grupacije protiv koje je pokrenuo spor.

Presuda je donesena nakon glavne rasprave održane krajem travnja kada je ovlaštena sudska vještakinja iznijela dvije varijante procjene vrijednosti ministrova udjela, jednu od dvadeset, a druga od 5,3 milijuna kuna koliko je singapurski suvlasnik koji drži i preostalih 90 posto bio spreman i platiti.

- Moji klijenti, društvo HPL Singapur, imatelji 90 posto udjela u društvu Kupari luxury hotels d.o.o., zadovoljni su ovakvom presudom. Smatraju kako je nakon provedenog postupka sud jedino i mogao donijeti ovakvu presudu. - kazao je za Hinu odvjetnik Fran Olujić.

Dodao je i kako ministar Paladina kao tužitelj nije dokazao da bi ga drugi suvlasnik - HPL Singapur onemogućavao u njegovim vlasničkim pravima, odnosno da nije dokazao pretpostavke za tužbu.

- Ono što je još bitno za istaknuti je da je sud zauzeo stav da bi u slučaju da je tužitelj i dokazao ove pretpostavke njegov poslovni udio vrijedio 5,3 milijuna kuna a ne 67,5 milijuna kuna koliko je tužbom tražio. Moji klijenti su mu i prije ove presude, i sada, spremni platiti 5,3 milijuna kuna za njegovih 10 posto jer je to razmjerna vrijednost cijene po kojoj su kupili i preostalih 90 posto. - kazao je Olujić.

Vladimir Batarelo iz odvjetničkog društva BDV koje zastupa ministra Paladina kazao je da je iznenađen odlukom suda.

- To je odluka koja nas je iznenadila. Nismo ju očekivali jer na određen način otklanja od postojeće prakse Visokog trgovačkog suda. - kazao je Batarelo.

Ranije je novinarima rekao da je za određivanje vrijednosti udjela "mjerodavan trenutak podnošenja tužbe, a to je siječanj 2020. godine".

- Bilo koje drugo tumačenje suda bi nas iznenadilo i bilo bi odmak od postojeće sudske prakse. - rekao je odvjetnik.

Paladina je kada je postao ministar prenio sva svoja upravljačka prava, a u medijima je isticao da ni na kakav način ne želi sudjelovati u projektu Kupari.

(Hina)