Petak, 09 Lipanj 2023
Iz serije „Hrvatski turizam”

OTOK LOKRUM NA NOVOM IZDANJU POŠTANSKIH MARAKA

OTOK LOKRUM NA NOVOM IZDANJU POŠTANSKIH MARAKA Ilustracija JP / Hrvatska pošta


Hrvatska pošta (HP) pustit će u optjecaj 12. lipnja nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatski turizam” koje prikazuju zračnu snimku otoka Lokruma i bendiktinski samostan, odnosno Maksimilijanov ljetnikovac s vrtovima, autorice Ariane Noršić, a nominalna vrijednost pojedinačne marke iznosi 1,14 eura,

Autorica Noršić je dizajnerica iz Samobora. Marke su izdane u arčićima od 10 maraka te je izdana i prigodna omotnica prvog dana (FDC), stoji u priopćenju HP-a u petak.

marka lokrum 2 090623 min

 

Otok Lokrum, posebni rezervat šumske vegetacije površine 72 hektara, zaštićen je prema Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije od 1948. te je treće najstarije područje zaštićene prirode u Hrvatskoj. Njegov je temeljni fenomen šumska vegetacija koja prekriva oko 90 posto površine otoka, stoji u tekstu pratećeg letka koji je napisala Javna ustanova Rezervat Lokrum.

Cijeli otok Lokrum, uključujući i pripadajući morski pojas 150-ak metara od obale, područje je i ekološke mreže "Natura 2000" – područje očuvanja važno za vrste i stanišne tipove. Područje otoka Lokruma ujedno je sastavni dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama i utvrdama, kao i gradskim jarkom te je uvršteno u UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine.

lokrum marka 1 090623 min

 

Najveći i najvažniji spomenik kulture na otoku Lokrumu je benediktinski samostan svete Marije unutar kojeg je renesansni i romanički klaustar. Danas su jedini autentičan ostatak kultiviranih nasada benediktinske opatije na Lokrumu tradicionalni maslinici u kojima se može naći savršeno mjesto za odmor u vrućim ljetnim mjesecima. Dolaskom austrijskog nadvojvode Maksimilijana Habsburškog samostan je nadograđen i prenamijenjen u ljetnikovac, a vrtni prostori oko samostana oblikovani su u stilu novijeg razdoblja povijesnog, vrtnog i pejsažnog oblikovanja.

Svaka građevina na Lokrumu spomenik je kulture, a posebno se ističe utvrda Royal, Lokrumski lazaret, Lugareva kuća i Charlottein zdenac.

Jedna od važnijih naslijeđenih kultiviranih vrijednosti otoka Lokruma je i botanički vrt koji je osnovan radi istraživanja prilagodbe tropskih i suptropskih biljnih vrsta našem podneblju.

(Hina)