Subota, 27 Studeni 2021
TJEDNI RAZGOVOR: RAVNATELJ OB DUBROVNIK DOC. PRIM. DR. SC. MARIJO BEKIĆ

Ono što je u „mirnodopsko” vrijeme bila mana, sada se pokazalo našom prednosti

Ravnatelje OB Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić Ravnatelje OB Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić Foto: JP
Piše:

Opća bolnica Dubrovnik pokazala se u razdoblju krize, odnosno od početka pandemije koronavirusa kao jedna od bolje organiziranih. No, svaki porast broja oboljelih od COVID -19 infekcije uvijek donosi dodatni pritisak na bolnicu i bolničko osoblje kao što je to bilo i u ovom posljednjem, tzv. četvrtom valu koronavirusa o čemu smo u Tjednom razgovoru popričali s ravnateljem OB Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijom Bekićem.

Kakvo je trenutno stanje u Općoj bolnici Dubrovnik što se tiče COVID pacijenata?
- U ovom trenutku stanje je zadovoljavajuće, manje više slično onom kao i proteklih mjesec i pol dana otkad traje četvrti val koronavirusa, šest osoba je na respiratoru, od toga pet intubirano, a 50 je osoba na odjelu za zarazne bolesti, pacijenata koji su također COVID pozitivni. Manje više svi imaju upale pluća i najveći dio je na terapiji kisikom. U ovom trenutku imamo dovoljan broj respiratora, znači sveukupno 17, dakle i za COVID pacijente, ali i sve ostale pacijente koji imaju kliničke indikacije za respirator.

Imate li problema s brojem djelatnika?
- Godinama smo na granici što se tiče osoblja, to nije tajna. Možda upravo to što smo se navikli na taj režim s manjkom osoblja te se moramo često reorganizirati, prebacivati osoblje, snalaziti se, što je u „mirnodopsko” vrijeme bila mana, sada se pokazalo kao naša prednost u smislu da smo se lakše prilagodili. Nije nas to zateklo nespremne kao neke druge u velikim sustavima i u ovom trenutku dio medicinskih sestara je prebačen na odjel za zarazne bolesti, naši specijalizanti koji su izvan dubrovačke bolnice na specijalističkom usavršavanju su povučeni, svaki u trajanju od dva tjedna u bolnicu kako im zaista ne bismo omeli njihovo specijalističko usavršavanje, imamo još zainteresiranih za posao, raspisali smo još nekoliko natječaja između ostalog i za fizioterapeuta koji će nam dobro doći za ove pacijente.

Kakvo je stanje s procijepljenošću osoblja OB Dubrovnik?
- Njih između 40 i 50 cijepilo se nakon uvođenja ovih novih mjera, međutim dobar dio necijepljenih je dobio koronu u međuvremenu te su tako, nažalost na taj način, stekli otpornost. Tko se cijepio, cijepio se, nekog većeg spektakularnog pomaka nije bilo, 75 posto djelatnika OB Dubrovnik je cijepljeno, od onih koji su dostupni jer ima i dio djelatnika koji su na različitim oblicima bolovanja i određenim poštedama.

Je li bilo bojkota ili nekih drugih problema nakon uvođenja COVID potvrda?
- Nije bilo nikakvih problema s COVID potvrdama, svi su djelatnici uredno testirani, niti jedan djelatnik ili djelatnica nisu odbili testiranje, a četvero je bilo pozitivno. Također nismo imali niti problema s pacijentima koji su trebali imati potvrde ili negativne testove.

Tzv. hladni pogon je i dalje „hladan”? Je li se vrše drugi operativni zahvati osim hitnih?
- Smanjen je broj operativnih zahvata radi manjka sestara i pripreme dodatnih prostora za mogući porast broja pacijenata koji će trebati hospitalizaciju zbog COVID -a. Dakle, zahvati kod najblažih stanja su odgođeni. Prema pacijentima koji imaju stanju koje se može pogoršati u idućih nekoliko dana ili mjeseci i rezultirati pogoršanjem zdravstvenog stanja također se odnosimo kao prema pacijentima koji su hitni. Nužni zahvati se dakle odvijaju, kao što funkcionira i kompletna dijagnostika.