Ponedjeljak, 10 Lipanj 2024
NEVJEROJATNO JE DA JE SAM SEBE OCIJENIO ČETVORKOM

ODE MAST U PROPAST, GRBIN VIŠE NEĆE BITI PREDSJEDNIK SDP-A

Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Josip Bandić / CROPIX


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je objavio da se neće kandidirati na predstojećim unutarstranačkim izborima za predsjedničku, ali ni za bilo koju drugi dužnost, poručuje da stranku nasljedniku ostavlja u puno boljem stanju, a svoj je mandat ocijenio četvorkom.

Grbin je kao četvrti predsjednik SDP-a izabran 3. listopada 2020. godine, nakon što je u drugom krugu unutarstranačkih izbora s osvojenih 65 posto glasova pobijedio protukandidata krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara koji je dobio 35 posto glasova. Izbori su održani nakon što se Davor Bernardić zbog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju povukao s mjesta predsjednika stranke. Prije njih stranku su predvodili Ivica Račan i Zoran Milanović.

- Ja sam čovjek koji se drži riječi i prije izbora za Hrvatski sabor rekao sam da nam je cilj formirati Vladu, a ako ne formiramo Vladu ja više neću biti predsjednik SDP-a. To namjeravam i ispuniti pa se na unutarstranačkim izborima neću se kandidirati za predsjednika stranke, kao ni za jednu drugu stranačku funkciju. - rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Najavio je da će mandat odraditi do kraja i osigurati poštene i transparentne izbore na ponos svih članica i članova SDP-a.

- Dok sljedeći predsjednik ili predsjednica ne bude izabran, ja ću voditi stranku i predati dužnost onome kome članovi daju povjerenje. - kazao je.

Nije htio otkriti koga vidi kao svog nasljednika, a rekao je i da, koliko zna, Zoran Milanović nema utjecaja na to tko će biti kandidat za idućeg predsjednika SDP-a.

Grbin smatra da je bio uspješan na čelu SDP-a. Kazao je da „ako je kriterij uspješnosti formirati Vladu, u tome nije uspio, ali ako je kriterij nasljedniku ostaviti stranku u puno boljoj situaciji i kada je riječ o biračkoj podršci, financijama te veći i kvalitetniji Klub zastupnika u Saboru, onda je uspio”.

- Dao bih si četvorku, peticu sigurno ne. - poručio je.

Upitan misli li da je u mandatu trebao napraviti nešto drugačije, odgovorio je da je da je možda više vremena trebao provesti na terenu i razgovarajući s ljudima nego u Hrvatskom saboru.

- Tko god bude vodio SDP, morat će davati rješenja za probleme hrvatskog čovjeka. - poručio je, dodavši da su u zadnje tri godine predstavili brojne politike, ali, napominje, možda nisu bili dovoljno uspješni u njihovom predstavljanju javnosti.

Podsjetio je da je riječ o sveobuhvatnoj reformi javne uprave i lokalne samouprave, stambenoj politici koja je prihvaćena i u S&D-u, mirovinskoj politici i stvarnim problemima stvarnih ljudi, njihovim plaćama i standardom.

- Mene nikada nećete vidjeti da na neki skup dođem s ferrarijem jer takvu šamarčinu, pljusku, pljuvanje u oči hrvatskim građanima davno nisam vidio i to ismijavanje je toliko besramno da je ispod svake ljudske razine. - prokomentirao je i sinoćnju vožnju ferrarijem DP-ovca Stephena Bartulice.

Kada je riječ o potpori Zoranu Milanoviću na predsjedničkim izborima, kazao je da je prvo na njemu da odluči hoće li se kandidirati, a zatim da zatraži potporu SDP-a. Novoizabrano vodstvo će zatim odlučiti hoće li ga podrži, a da je u on prilici, kaže kako bi sigurno predložio da ga se podrži.

- HDZ je okupirao sve institucije i nećemo dopustiti da to postane novo normalno. - istaknuo je.

(Hina)