Srijeda, 10 Srpanj 2024
SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

OBULJEN KORŽINEK: U PROGRAMSKOM SMISLU IMAMO JEDAN IZNIMAN FESTIVAL

OBULJEN KORŽINEK: U PROGRAMSKOM SMISLU IMAMO JEDAN IZNIMAN FESTIVAL Foto: DLJI


Povodom otvaranja jubilarnih 75. Dubrovačkih ljetnih igara u Festivalskoj palači, održana je u srijedu tradicionalna Svečana sjednica Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara. Na sjednici pod predsjedanjem ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudjelovali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo, članovi Vijeća Frano Matušić i Sanja Putica, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović te umjetnička ravnateljica Igara Martina Filjak.

Obrativši se prisutnima, umjetnička ravnateljica Martina Filjak predstavila je ovoljetni program s 21 koncertom i ČETIRI dramske premijere kroz koji se provlači nit Mediterana, naglasivši kako ovoga ljeta u Dubrovnik stižu zaista velika i aktualna umjetnička imena uz ponajbolje hrvatske umjetnike. Nadalje, kroz program će biti obilježene važne obljetnice, ali i nastavljena ponuda događaja za mlade od kojih se izdvaja donacijski koncert Mladi za mlade. Filjak je također istaknula sjajnu suradnju Igara i dubrovačkih kulturnih institucija koje će dati obol večerašnjem svečanom Otvaranju.

- U programskom smislu imamo po svemu jedan izniman Festival. Uvjerena sam da će umjetnici ispuniti očekivanja te da će njihova izvedba biti na istoj takvoj razini na koji je tematski, koncepcijski i produkcijski postavljen festival. Posebno bih istaknula tematsko vezivanje uz Mediteran, a već se ‘kuhaju‘ ili su se ‘iskuhale‘ teme za sljedeća izdanja. To je način kako možete ispričati priču. - dodala je ministrica Nina Obuljen Koržinek, zahvalivši Martini Filjak na prihvaćanju funkcije umjetničke ravnateljice uz svoju uspješnu međunarodnu karijeru i obećavši nastavak pružanja financijske i produkcijske uvjete za realizaciju festivala.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković istaknuo je dva elementa koja očekuje od Igara:

- Želimo da su one međunarodne, a želimo i da su naše. Upravo su ove 75. Igre u potpunosti ispunile očekivanja kad je riječ o našim željama, one su međunarodne, ali i naše. - kazao je.

Franković je istaknuo velik interes za programe za koje se već mjesec dana traži karta više, što dovoljno govori o ovogodišnjem festivalu koji je svrstao među ponajbolje europske festivale ove vrste.

Zamjenik župana Joško Cebalo uvjeren je da će se Dubrovačke ljetne igre i ove godine potvrditi kao najznačajniji hrvatski festival te da će još jednom biti pokazano svo hrvatsko odnosno dubrovačko-neretvansko kulturo bogatsvo.

Članica Festivalskog vijeća Sanja Putica istaknula je predani rad tima Igara, dok je član Vijeća Frano Matušić pohvalio program jubilarnog festivala koji je „izvrsno izbalansiran“ spoj međunarodnih snaga i mladih, afirmiranih hrvatskih umjetnika i dodao da je bitno da se nastavlja tradicija od 75. godina u programskom okviru koji je u jubileju izvrsno postavljen.

Dvoje se članova Festivalskog vijeća, Tomislav Zajec i Dubravka Šeparović Mušović, ispričalo zbog objektivnih okolnosti.

Jubilarne 75. Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene večeras u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha, a u 47 festivalskih dana publici će predstaviti više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih događanja diljem brojnih scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

dpp