Četvrtak, 15 Rujan 2022
TKO BUDE ODVAJAO, NEĆE NUŽNO ODVOZ OTPADA PLAĆATI SKUPLJE, KAŽE GRADONAČELNICA SILIĆ MAROEVIĆ

Novi sustav odvoza otpada u Korčuli od sljedeće godine, direktor Hobera smatra da otoci moraju imati spalionice

Novi sustav odvoza otpada u Korčuli od sljedeće godine, direktor Hobera smatra da otoci moraju imati spalionice Foto: Hober
Piše:

Početkom iduće godine u Gradu Korčuli započinje novi sustav odlaganja i odvoza smeća. Korčulansko Gradsko vijeće uskoro bi trebalo donijeti nove cijene za odvoz smeća.

- Trenutni način prikupljanja otpada, putem kontejnera, je najgori mogući. Uskoro prelazimo na kante. Cijena će se morati formirati kako zakon nalaže pa će račun za smeće imati fiksni i varijabilni dio. Cilj je potaknuti odvajanje i tko bude tako radio, neće nužno plaćati skuplje. – kazala je za Južni gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

Prema riječima Marka Milata, direktora korčulanske komunalne tvrtke Hober, u čijoj je nadležnosti organizacija odlaganja i odvoza smeća, na području Grada Korčule već je postavljeno dvjestotinjak čipiranih kanti za smeće.

- Početkom iduće godine planirano je da na području grada bude postavljeno oko dvije tisuće kanti i 300 kontejnera. – pojasnio je Milat.

I on kao najveći problem u novom zakonu o otpadu vidi u činjenici da se na isti način tretiraju primjerice velike hotelske kompanije i mali iznajmljivači, u kategoriji „nije kućanstvo”, pa se Milat nada da će se po tom pitanju možda pronaći neko rješenje na državnoj razini.

Korčulanskoj gradskoj upravi i komunalcima sada, uz ostalo, slijedi i posao objašnjavanja novih regulativa mještanima koji dio svoga otpada mogu odnijeti i u reciklažno dvorište u obližnju Lumbardu.

- Planiramo u suradnji s nadležnim Fondom osigurati besplatne kompostere za naše korisnike kako bi svoj otpad mogli i korisno iskoristiti. - rekao je direktor Hobera Marko Milat, dodajući kako se nada da će ljudi shvatiti potrebu razvrstavanja otpada te da neću biti puno onih koji će smeće bacati u more, u šumu ili uz put.

Milat također smatra kako bi bilo pametno na otocima graditi spalionice smeća, a ne da se ono odvozi na kopno i dodatno poskupljuje uslugu krajnjim korisnicima.