Srijeda, 09 Veljača 2022
MINISTAR RADOVAN FUCHS:

Ništa se neće dogoditi ni roditeljima ni djeci koja odbiju testiranje

Ministar Radovan Fuchs Ministar Radovan Fuchs Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ


Počela je distribucija testova za brzo antigensko samotestiranje učenika na covid-19 i do početka sljedećeg tjedna sve će škole raspolagati testovima, izjavio je u srijedu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

U emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ Fuchs je rekao da je jučer otišao prvi dio od oko 300.000 testova prema Dalmaciji i otocima, gdje je nešto teža distribucija, a ostatak do milijun stiže danas, i kad se testovi zaprime u Civilnoj zaštiti, prosljeđuju se prema školama.

Testiranje je dobrovoljno i nitko nikoga ne prisiljava. Ovo je de facto postupak ukidanja samoizolacije učenika kako bi svi oni koji nisu bolesni bili u školi, rekao je i dodao da će se roditelji deklarirati hoće li ili neće provoditi testiranje svog djeteta.

Svi oni koji to odbiju, njima se de facto, ni djeci, naravno, neće dogoditi ništa, jedino što onoga trenutka kad se pojavi neki pozitivni učenik u razredu, ili eventualno netko iz okruženja tog djeteta bude bolestan, to dijete će onda morati ići u izolaciju, rekao je Fuchs.

Prema Fuchsu, radi o testovima vrlo sličnima onima koji se mogu kupiti u ljekarnama, s tim da se za razliku od PCR-a bris uzima iz prednjeg dijela nosne šupljine i radi se o vrlo jednostavnom zahvatu.

Naglasio je da ono što se provodi nije nikakav korak do obaveznog testiranja ili cijepljenja djece. Parole, povici i peticije "Ne damo djecu" su prilično neshvatljive jer nakon dvije godine pandemije činimo sve kako bismo djeci omogućili što normalniji život i što bolje pohađanje škole, objasnio je ministar znanosti i obrazovanja.

Bude li broj pozitivnih značajno padao, u veljači je moguće preći testiranja samo u onim razredima kada se pojavio neki pozitivni slučaj, a nakon toga bi se išlo na ukidanje i testiranja i samoizolacije, rekao je Fuchs.

Najavio je provođenje probne državne mature kako bi se znala "cijena korone" po znanje učenika nakon dvije godine pandemije, te da će se dogovoriti sa sindikatima oko cijene ispravljanja tih testova.

Osvrnuo se i na novo pisanje PISA testova i kazao da se značajnije poboljšanje ne može očekivati prije temeljite obnove i omogućavanja novih 21.000 mjesta u vrtićima i da sve škole pređu u jednu smjenu i uvede se cjelodnevna nastava. Tek tada je moguće očekivati bitno poboljšanje PISA testova, smatra ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

(Hina)