Utorak, 26 Rujan 2023
Preslagivanje većine u Općinskom vijeću u Dubrovačkom primorju

NIKOLA KNEŽIĆ: NEĆEMO IĆI NA IZBORE JER SE PERO VIĆAN SVAĐA S VLAHOM MOZAROM

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić Foto: jp
Piše:

Ukoliko je ne sazove predsjednik Općinskog vijeća Vlaho Mozara, sjednicu u Dubrovačkom primorju sazvat će načelnik općine Nikola Knežić koji za Južni ističe kako s DDS-om o formiranju većine još nije razgovarao. No, spreman je, kaže, „sjesti za stol”.

Umjesto formalne koalicije, govori Knežić, „skloniji je programskoj suradnji”, a prokomentirao je i mogućnost izvanrednih izbora u Primorju.

- Sjednica bi se po Poslovniku trebala održati najkasnije do 4. listopada. Ovdje nije pitanje kad će se sjednica sazvati nego kad će se održati. Znači, na traženje trećine vijećnika, predsjednik Vijeća dužan je organizirati sjednicu da se ona dogodi u roku od 15 dana. Prema Poslovniku, u slučaju da to ne napravi predsjednik Vijeća, sjednicu saziva načelnik. - kazao je Knežić i odgovorio na pitanje kad bi se sjednica trebala održati.

- Čekam da prođe ovaj rok. Ja sjednicu mogu sazvati 4. listopada. Mislim da je najkraći rok za dostavu materijala vijećnicima pet dana i sjednica bi se mogla održati 9. listopada. Ako je ne sazove predsjednik Vijeća ja ću je sazvati. Naime, DDS je jasno izjavio da Nezavisna lista Vlaha Mozare više nema njihovu podršku. Demokracija je takva i kao kod izglasavanje nepovjerenja u Saboru, HDZ je oporba i tražimo da oni pokažu većinu. Ako je nemaju, formirat će se neka nova većina. - rekao je Knežić.

Istaknuo je kako s DDS-om, koji je od Nezavisne liste tražio mjesto predsjednika Općinskog vijeća, još nije bilo nikakvih razgovora, niti je postignut nekakav dogovor o preslagivanju većine.

- Nije postignut nikakav dogovor. Mi smo samo spremni preuzeti odgovornost jer Općina mora imati stabilnu vlast da bi funkcionirala. Sad je ona nestabilna i ta kohabitacija, koja traje dvije godine, samo je prouzročila niz problema. Ta kohabitacija je problem za svako rješenje. - rekao je i dodao:

- Ako u razgovorima s DDS-om bude moguća neka vrsta programske suradnje, za to smo otvoreni. Prema DDS-u smo poslali upit jesu li spremni razgovarati, ali ne želimo sjesti za stol dok se jasno ne vidi što je s ovom koalicijom, a na to pitanje DDS mora dati odgovor. Ako oni ostaju pri svome da neće više podržavati Nezavisnu listu tada bi se moglo pristupiti nekoj suradnji jer Vijeće mora funkcionirati. Nećemo ići na izbore zato što se Pero Vićan svađa s Vlahom Mozarom,. To po meni nema smisla. - kazao je Knežić, koji smatra kako se izvanredni izbori u Općini Dubrovačko primorje ipak neće dogoditi.

- Po meni je opcija izvanrednih izbora isključena. Spremni smo podržati rad Vijeća ako će se podržavati projekti planirani za sljedeće dvije godine do izbora. HDZ nije imao predsjednika Općinskog vijeća i ne bi nam to bio neki problem. Kažem, trebalo bi započeti neki pregovori i razgovori. Mi smo za njih spremni i kad budemo pozvani, pristupit ćemo razgovorima, ali još nismo pozvani. Apsolutno mislim da izvanredni izbori nikome ne bi donijeli ništa dobro. Mislim da Općina Dubrovačko primorje ne treba biti talac jedne bolesne ambicije Vlaha Mozare koji se ne može pomiriti s gubitkom fotelje. - stava je Knežić.

Odgovorio je i na pitanje zašto prilikom izmjena Poslovnika o radu Općinskog vijeća nije prihvaćen prijedlog prema kojima bi se na sjednicama moglo sudjelovati putem video veze. Knežić, naime, smatra kako je Mozara, koji je zaposlen na platformi, sebi htio omogućiti sudjelovanje u radu Vijeća kad nije u državi.

- To nije promijenjeno u Poslovniku jer to nigdje na svijetu ne postoji. Ta je odredba bila na snazi samo u koroni. To je i država dozvoljavala u koroni. - kazao je Knežić.

- Može li se u Saboru ili u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika prisustvovati sjednici putem ekrana? To nije uobičajena praksa, to je predsjednik Vijeća izmislio kako bi on mogao s broda sudjelovati na sjednici. To se moglo samo u koroni kad su ljudi imali potvrde o samoizolaciji, da je ne bi kršili. Tada im je bilo omogućeno prisustvovanje na sjednicama putem video veze. Taj prijedlog čak nije prošao na Vijeću kad smo razgovarali oko toga. Te, ajmo nazvati, izmjene Poslovnika, koje je on brže bolje donio na zadnjoj sjednici, nisu prošle proces javnog savjetovanja, iako je osnovni dokument bio na javnom savjetovanju. Taj je dokument stavljen izvan snage zbog više proceduralnih grešaka koje su napravili. - rekao je Knežić.

Kad je u pitanju mogućnost preslagivanja i suradnje s DDS-om, Knežić kaže kako ona ni prije nije bila laka.

- Nisam bio bolesno ambiciozan. U momentu kad su nas poslali u oporbu, to smo stojički podnijeli i nastavili dalje raditi. Nisam ludovao k'o što luduje Nezavisna otkad su sastavili većinu, iako smo mi, realno, bili izborni pobjednici s 45 posto glasova. Mi smo s 45 posto glasova pošli u oporbu. Nismo plakali nego smo nastavili dalje, a oni sad već danima liju suze. Sad će biti u oporbi i neka se tako i ponašaju i pripremaju za sljedeće izbore i to je to. - kazao je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.