Četvrtak, 16 Studeni 2023
O tužbi 97 djelatnika Doma zdravlja Metković govorilo se i na Gradskom vijeću

NIKICA HAJVAZ: RAVNATELJ DOMA ZDRAVLJA METKOVIĆ SE MALO ZAIGRAO, GLUMI SLOBODNOG STRIJELCA

Nikica Hajvaz (MOST) / Dom zdravlja Metković Nikica Hajvaz (MOST) / Dom zdravlja Metković Ilustracija: jp
Piše:

Nakon što je 97 zaposlenika Doma zdravlja Metković podnijelo zajedničku tužbu protiv poslodavca u kojoj traže isplatu osnovice plaće uvećane za šest posto, uz pripadajuće dodatke koji im nisu isplaćivani radi greške u Centralnom obračunu plaća, o stanju u metkovskom Domu zdravlja bilo je riječi i na sjednici Gradskog vijeća Grada Metkovića.

Zaostaci zaposlenima nisu isplaćeni ni nakon što je još prošle godine odlukom Upravnog vijeća metkovskog Doma zdravlja, a potom i Županijske skupštine naloženo da se njihova prava ispoštuju.

Iako je ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjekoslav Čuvalo kazao kako će poštovati odluku Upravnog vijeća kao i odluku Županijske skupštine, zaostatke zaposlenima još nije podmirio.

I dok zaposleni u metkovskom domu zdravlja ističu kako ih je poslodavac izigrao, na sjednici Gradskog vijeća Grada Metkovića, vijećnik Nikica Hajvaz (Most), koji je inače kao specijalist radiologije zaposlen u metkovskom Domu zdravlja, za stanje u toj zdravstvenoj ustanovi u dolini Neretve, odgovornim smatra Upravno vijeće Doma zdravlja Metković.

- Upravno vijeće Doma zdravlja je postavljeno politički što se tiče njihova znanja o zdravstvu. Djelatnicima nije isplaćivana razlika od šest posto u trajanju od 13 mjeseci i tražili su da im se ta razlika isplati. Upravno vijeće je donijelo odluku da se to isplati. Županijska skupština je donijela odluku da se isplati pa je Upravno vijeće odlučilo da se stavi moratorij od nekoliko mjeseci. U međuvremenu smo s njima pregovarali da nam se to isplati u ratama, bez kamata, i nije išlo. Ravnatelj je rekao da neće platiti, da on nema novca, da on to ne može i 97 djelatnika je tužilo. - kazao je Hajvaz i dodao:

- Ravnatelj se malo zaigrao. Malo glumi slobodnog strijelca. Nitko ga ništa ne pita, a on radi što radi, dokle će tako, ne znam. - rekao je.

Doktor Nikica Hajvaz, specijalist radiologije u metkovskom Domu zdravlja upozorio je kako CT uređaj još nije stavljen u funkciju.

- Ni oko montiranja CT-a ništa ne rade dva mjeseca. Natječaj je završen, CT je izabran, a nemaju ga gdje staviti jer ništa ne rade. Već dva mjeseca tražimo da dođe netko od inženjera, ništa se ne događa. - kazao je dr. Hajvaz istaknuvši:

- Mislim da ova struktura u Upravnom vijeću nije sposobna za rad, a možda ih sve to skupa ni ne zanima. Zamislite da u upravna vijeća vaših ustanova imenujemo mene i neke ljude koji nemaju veze, koji nismo stručni. Na vama je da se ovaj problem riješi. - rekao je dr. Hajvaz na sjednici Gradskog vijeća gradonačelniku Metkovića Daliboru Milanu.

Iako Grad Metković nije osnivač Doma zdravlja, gradonačelnik Dalibor Milan ističe kako će razgovarati s ravnateljem te zdravstvene ustanove.

- Ne bih se složio da su članovi Upravnog vijeća nesposobni i da nisu kvalificirani. Nikako se s tim ne bih složio. Grad nije osnivač Doma zdravlja već Županija, ali mogu porazgovarati s ravnateljem kao gradonačelnik. -kazao je Milan te se osvrnuo na problem s CT uređajem.

- Što se tiče prostora za CT, o tome ništa ne znam, ali i o tome možemo porazgovarati. Javna nabava je dovršena i ne vjerujem da ravnatelj o tome ne vodi računa. - rekao je gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan.